کلید مینیاتوری یا فیوز مینیاتوری یا همان MCB مخفف واژه Miniature Circuit Breaker یک کلید الکترومکانیکی خودکار می باشد و تجهیزی است که مصرف کننده را هم در برابر خطای اتصال کوتاه و هم جریان اضافه بار حفاظت می کند و به علت خودکار بودن، بعد از قطع شدن، مجدد به مدار باز می گردد. کلیدهای مینیاتوری غیر قابل تنظیم بوده و می توانند هم به صورت مغناطیسی و هم به صورت حرارتی عمل کنند.
طریقه عملکرد کلید مینیاتوری
-
عملکرد الکترومغناطیسی
همان طور که می دانیم اتصال کوتاه یک نوع خطا است که در صورت وقوع آن جریان بسیار بالایی از مدار عبور می نماید و این جریان بسیار زیاد سبب ایجاد حرارت بسیار بالا و شوک به مدار می گردد و گاها سبب آتش سوزی و از بین رفتن مدار و مصرف کننده می گردد. از این رو لازم است تجهیزی جهت تشخیص و حفاظت از مدار جهت جدا کردن قسمت آسیب دیده از سالم به کار برده شود. کلید مینیاتوری این جریان اتصال کوتاه را از طریق یک سیم پیچ با تعداد دور کم و قطر زیاد تشخیص می دهد.
نمای داخلی سیستم عملکرد مغناطیسی داخل مینیاتوری
-
عملکرد بی متال
تشخیص جریان اضافه بار نیز در کلید مینیاتوری همانند بسیاری از تجهیزات دیگر از طریق دو قطعه فلز نیمه هادی (بی متال) صورت می پذیرد، به طوری که هرچه جریان بیشتری از طریق مصرف کننده (بار) کشیده شود فلز گرم تر شده و در نتیجه خم می شود و ارتباط مدار قطع می گردد.
رنج جریانی کلیدهای مینیاتوری از 2 الی 100 آمپر می باشد و به صورت تک فاز و سه فاز و در انواع تک پل، دو پل، سه پل، و چهار پل و معمولا تا قدرت قطع 16 کیلوآمپر موجود هستند.
به دلیل رنج قطع محدودی که کلیدهای مینیاتوری دارند، برای حفاظت از بارهایی که جریان اتصال کوتاه بالایی دارند مناسب نیستند، در اینگونه بارها از کلیدهای اتوماتیک کمپکت استفاده می گردد که جریان قطع اتصال کوتاه بالاتری دارند.
وظیفه کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری چهار وظیفه مهم را بر عهده دارد:
- کلید زنی : کلید های مینیاتوری می توانند به صورت دستی روشن و خاموش شوند. این عملکرد در زمان تعمیر و نگهداری تاسیسات برقی بسیار مفید است. ضامن به گونه ای در داخل کلید قرار گرفته است که به طور خودکار به محض روشن شدن کلید ON اتصال ثابت را نگه می دارد. زمانی که کلید خاموش می شود (فشار وارده بر روی دکمه که به وسیله انگشت ما می باشد) ضامن را آزاد می کند و اتصالات را باز می کند.
- حفاظت اضافه جریان : هنگامی که یک بخش از تجهیزات دچار اضافه بار می شود (جریان بیشتری را از منبع می کشد) ، بی متال گرم شده و خم می شود و ضامن را آزاد می کند. در نتیجه اتصالات باز شده و تجهیزات از کار می افتند.
- حفاظت اتصال کوتاه : در هنگام اتصال کوتاه ، افزایش ناگهانی جریان یک نیروی محرکه قدرتمند برای آزاد کردن ضامن تولید می کند و اتصالات آزاد می شوند.
- جرقه گیر: در هنگام باز بودن اتصالات تحت بار ، جرقه بین اتصالات ثابت و متحرک ایجاد می شود. اتصالات به نحوی طراحی شده اند که جرقه ی شکل گرفته به سمت جرقه گیر می رود. وظیفه جرقه گیرها کاهش طول جرقه ، شکستن و خاموش کردن آن است.
مزیت های کلید مینیاتوری نسبت به فیوز
- در اتصال کوتاه، کلیدهای مینیاتوری سریعتر از فیوزها عمل می کنند. (2-3.5 ms)
- در اضافه بار، کلیدهای مینیاتوری حفاظت بهتری دارند.
- MCB ها می توانند بعد از هر خطا مجدد استفاده شوند ولی فیوز ها باید بعد از خطا دوباره سیم کشی یا تعویض شوند.
- قطع ایمن جریان اتصال کوتاه و خاموش کردن جرقه.
- عملکرد MCB با استفاده از اهرم بسیار آسان تر از فیوز ها می شود.
- MCB ها به طور دستی می توانند خاموش شوند، این ویژگی برای تعمیر بسیار مفید است.
قطعی کلید مینیاتوری و خطاهای احتمالی
کلید مینیاتوری ها می توانند به هنگام اتصال کوتاه یا اضافه بار یا حتی زمانی که کمتر از جریان نامی باشد در حالتی که نرخ آمپر MCB به درستی انتخاب نشده باشد دچار قطعی شوند. علت قطعی و خطا باید مشخص شود و خطا باید قبل از روشن کردن مجدد برطرف شود. اگر MCB قطع شود، ابتدا خطاهای آشکار مانند اتصال کوتاه یا اضافه بار چک می شود. حتی لامپ های LED ذوب شده می توانند MCB ها را قطع کنند. اگر هیچ خطای آشکاری وجود نداشته باشد، تا خنک شدن کامل MCB صبر کنید و سپس روشن کنید. اگر دوباره بلافاصله بعد از روشن شدن قطع شد، مدار یا تجهیزات دچار اتصال کوتاه شده اند. اگر بعد از روشن کردن مجدد چند دقیقه قطع شدنش به طول انجامید، امکان اضافه بار در مدار یا تجهیزات وجود دارد. خطا در مدار یا تجهیزات را برطرف کرده و MCB را روشن کنید. در صورت نیاز با یک متخصص مشورت کنید.
ویدئوی آموزشی بررسی مدار داخلی کلید مینیاتوری
نحوه انتخاب کلید مینیاتوری مناسب
کلیدهای مینیاتوری شامل تقسیم بندی های مختلفی هستند. که این تقسیم بندی ها بر اساس سرعت قطع و تعداد پل آنها انجام می شود. در هنگام انتخاب کلید مینیاتوری باید بسته به نوع کاربرد و نوع حفاظت مورد نیاز، کلیدی انتخاب شود که علاوه بر قطع تمام جریان های ناخواسته، حفاظت لازم را برای سیستم فراهم کند، در غیر این صورت خسارت های زیادی به تجهیزات، مدارات و جان انسان ها وارد می شود.
دسته بندی کلیدهای مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری بسته به محدوده قطع جریان آنها به دو دسته تندکار و کندکار تقسیم می شوند که این تقسیم بندی تیپ کلیدها را تعیین می کند.
کلیدهای تندکار محدوده قطع جریان کمتری دارند و بعد از احساس اضافه جریان، با تاخیر بسیار کمی، مسیر جریان اضافه را قطع می کنند. ولی کلیدهای کندکار، نسبت به کلیدهای تندکار، محدوده قطع جریان آنها بیشتر بوده و سرعت قطع ملایم تری دارند، با تاخیر بیشتری عمل می کنند و طبیعتا در اضافه جریان بیشتری فرمان قطع را صادر می کنند. از این دسته از کلیدها بیشتر برای حفاظت مدارات موتوری استفاده می شود، زیرا در این مدارات جریان راه اندازی بالاست و علت کارگذاری کلید مینیاتوری کندکار این است که تاخیر در عملکرد آنها باعث قطع سریع موتور به محض راه اندازی نشود.
کلید مینیاتوری تیپ B (تندکار)
برای تجهیزاتی به کار می روند که ضریب اتصال کوتاه پایین تری دارند. این مینیاتوری ها به سرعت با تشخیص اضافه بار به حالت قطع می روند. همچنین این کلیدها در جریان اضافه بار لحظه ای بین 3 تا 5 برابر جریان نامی و در زمان مشخص، جریان خروجی را قطع می کنند. در مصارف خانگی و روشنایی و همچنین در سیستم های IT و TN به طور معمول مورد استفاده قرار می گیرند.
به این تیپ از کلید مینیاتوری، تیپ روشنایی نیز می گویند.
کلید مینیاتوری تیپ C (کندکار)
برای مصارف خانگی و موتوری مانند موتورهای القایی و موتورهای با توان کم و جریان های راه اندازی پایین و هم چنین بارهای با ضریب اشباع پایین مثل موتور کولر گازی یا پمپ های آب خانگی به کار می روند. این کلیدها نیز مدار را در جریان های اضافه بار بین 5 تا 10 برابر جریان نامی قطع می کنند و محدوده قطع جریان در این تیپ کلید، نسبت به تیپ B بیشتر است.
به این تیپ از کلید مینیاتوری، تیپ موتوری نیز می گویند.
کلید مینیاتوری تیپ D (خیلی کندکار)
برای بارهای با ضریب اشباع بالاتر مانند ترانسفورماتورها، دستگاه های X-Ray در بیمارستان ها و یا دستگاه های جوش، از کلیدهای مینیاتوری تیپ D استفاده می گردد. جریان قطع اضافه بار لحظه ای در این کلیدها بین 10 تا 20 برابر جریان نامی است، پس می توان نتیجه گرفت که محدوده قطع جریان در این تیپ کلیدها از همه تیپ ها بیشتر است.
به این تیپ از کلید مینیاتوری، تیپ ترانسفورماتوری یا ترانسفورمری نیز می گویند.
نکته قابل توجه در مورد این کلید مینیاتوری این است که این کلید را نباید در کاربری های خانگی به کار برد، چون برای تجهیزات با جریان نوسان بالا طراحی شده است و به کار بردن آن در کاربری های خانگی هیچ حفاظتی را برای ما فراهم نمی کند.
کلید مینیاتوری تیپ K
برای حفاظت در مدارات قدرت ترانس ها و موتورها به کار می رود. این نوع کلیدهای مینیاتوری نسبت به اضافه بار یا جریان اضافی در مقایسه با تیپ D حساسیت بیشتری دارند و در صورت بیشتر شدن جریان از 8 تا 10 برابر جریان نامی به سرعت کلید عمل کرده و مدار را قطع می کند. این کلیدها برای موتورهای زیر بار، هم چنین برای مدارات سلفی و بارهای موتوری با جریان هجومی بالا مطلوب هستند. در اتصال کوتاه منحنی قطع آن بین تیپ های D و C است.
به این تیپ از کلید مینیاتوری، تیپ قدرت نیز می گویند.
کلید مینیاتوری تیپ Z
این تیپ، حساس ترین تیپ از خانواده کلیدهای مینیاتوری می باشد، حساسیت این نوع کلید از سایر تیپ ها بیشتر است و در حالتی که جریان عبوری بین 2 تا 3 برابر بیشتر از جریان نامی باشد، در سریع ترین زمان جریان اتصال کوتاه و جریان اضافه بار را قطع می کند. به دلیل اینکه این کلیدها جریان های نشتی ضعیف را نیز حس می کنند، معمولا از این کلیدها در مدارهای ارزشمند و با حساسیت بالا و هم چنین جهت حفاظت مدارات PLC و بردهای الکترونیکی استفاده می شود.
به این تیپ از کلید مینیاتوری، تیپ حساس نیز می گویند.
انواع کلیدهای مینیاتوری بر حسب خصوصیات قطع آنها
منحنی قطع جریان توسط مینیاتوری ها
تجهیزات جانبی کلید مینیاتوری
از جمله تجهیزات جانبی که می توانند همراه با کلید مینیاتوری به کار بروند، می توان کنتاکت کمکی، کنتاکت کمکی خطا، رله آندر ولتاژ تریپ، رله شنت تریپ و قفل وضعیت کلید مینیاتوری را نام برد. در زیر تصویر چند نمونه از این تجهیزات آورده شده است
کلیدهای مینیاتوری از نظر نوع کاربرد، به دو دسته کلید مینیاتوری تک فاز و کلید مینیاتوری سه فاز تقسیم می شوند:
کلید مینیاتوری تک فاز
این کلیدها در مدارات تک فاز جهت حفاظت جریان اضافه بار و جریان اتصال کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند که میتواند شامل انواع کلید تک پل و دوپل باشد. کلید تک پل به معنای داشتن یک ترمینال در ورودی و خروجی می باشد. کلیدهای دو پل طراحی شدند تا در مدارات تک فاز، علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم دارای حفاظت باشد و امکان قطع مدار نول هم باشد.
کلید مینیاتوری سه فاز
کلید مینیاتوری سه فاز دارای انواع سه پل و چهار پل می باشد و در مدارات سه فاز مورد استفاده قرار می گیرد. برق سه فاز در سیستم های صنعتی برای راه اندازی تجهیزاتی از قبیل الکتروموتورهای القایی یا پمپ های سه فاز، کولرهای گازی، ماشین آلات صنعتی و غیره که نیاز به تغذیه سه فاز می باشد، به کار گرفته می شود. در این مدارات، جهت حفاظت از مدار در مقابل اتصال کوتاه و نشتی جریان، در جریان های کم (تا 125 آمپر) از کلیدهای مینیاتوری استفاده می شود.
دسته بندی دیگر کلیدهای مینیاتوری بر اساس تعداد پل (تعداد ورودی و خروجی) آنها می باشد:
-
کلید مینیاتوری تک پل (SP)
-
کلید مینیاتوری دو پل (DP)
-
کلید مینیاتوری سه پل (TP)
-
کلید مینیاتوری سه پل + نول (TPN = 3PN)
-
کلید مینیاتوری چهار پل (4P)
نوع چهارم و پنجم از لحاظ ظاهری مانند هم هستند؛ با این تفاوت که در نوع سه پل همراه با نول، پایه نول در یک پل جداگانه تعبیه شده است و حفاظتی برای نول انجام نمی شود و صرفا برای قطع نول همراه با سه فاز است. ولی در مدل مینیاتوری چهارپل، بر روی پایه نول نیز حفاظت داریم.
دسته بندی دیگر کلید مینیاتوری از نظر نوع AC یا DC است. کلیدهای مینیاتوری DC را می توان در مدارات AC به کار برد، چون قطع در AC راحت تر است؛ ولی به کار بردن کلیدهای مینیاتوری AC در سیستم DC اصلا مجاز نیست و ممکن است کلید نتواند در زمان مناسب قطع کند و به مرور زمان، باعث کم شدن عمر دستگاه ها و تجهیزات و خرابی کلید یا سیستم تحت حفاظت می شود.
شماتیک کلید مینیاتوری
در هنگام انتخاب کلید های میناتوری بسته به نیاز باید تعداد پل های کلید میناتوری را در نظر بگیریم. کلیدهای مینیاتوری، امکان سوئیچینگ و حفاظت از سیستم های تکفاز تا چند فاز را فراهم می کنند، و از نظر تعداد پل به صورت زیر تقسیم بندی می شوند:
شکل ۲- پل های کلید میناتوری
تک پل (SP):
مینیاتوری تک پل، سوئیچینگ و حفاظت در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان را فقط برای یک فاز، فراهم می کند.
تک پل + نول (SPN):
این نوع مینیاتوری ها، داری یک قطب فاز و یک قطب نول هستند که بر روی پل نول هیچ گونه حفاظتی وجود ندارد.
۲ پل (DP):
مینیاتوری دو پل، سوئیچینگ و حفاظت را برای دو فاز فراهم می کند.
۳ پل (TP):
مینیاتوری سه پل، سوئیچینگ و حفاظت را روی هر سه فاز فراهم میکند.
۳ پل + نول (TPN):
این نوع مینیاتوری ها، سوئیچینگ و حفاظت را در سه فاز انجام می دهند و علاوه بر این، دارای یک پل نول نیز می باشند که بدون هیچ گونه محافظتی، فقط عمل سوئیچینگ انجام می دهد.
۴ پل (۴P):
این نوع مینیاتوری ها، شبیه به مینیاتوری ها نوع TPN هستند، با این تفاوت که پل نول آن ها نیز، دارای حفاظت است.
در نظر گرفتن جریان نامی کلیدهای مینیاتوری (In)
انتخاب جریان نامی کلیدهای مینیاتوری، به جریان بار تجهیزات و دمای عملیاتی محیط، بستگی دارد. کلیدهای مینیاتور ی در رنج های زیر ، در دسترس هستند:
۰.۵ A, 1A, 2A, 3A, 4A, 6A, 10A, 16A, 20A, 25A, 32A, 45A, 50A, 63A, 80A, 100A, 125A
در نظر گرفتن جریان قطع کلیدهای مینیاتوری (Icn)
این پارامتر مربوط به حداکثر جریان اتصال کوتاه است که در آن با خیال راحت و بدون مشکل، مینیاتوری مدار را قطع می کند و در هنگام انتخاب باید در نظر گرفته شود.
جریان های مشخص شده روی کلید مینیاتوری
دو نوع جریان در کلید های مینیاتوری وجود دارد، که در هنگام انتخاب مینیاتوری بسته به نوع کاربری، باید به آنها دقت شود. این جریان ها عبارتند:
- جریان لحظه ای: جریانی است که در یک لحظه ی کوتاه (کمتر از 1 ثانیه) کلید مینیاتوری می تواند آن را تحمل کند و معمولا بزرگی آن 3000 یا 6000 آمپر است که بر روی کلید درج شده است. این جریان همان قدرت قطع کلید مینیاتوری است. (قدرت قطع، ماکزیمم میزان جریانی است که کلید تا قبل از منهدم شدن می تواند تحمل کند و از آن مقدار به بعد، در صورت قطع نشدن کلید، کلید منهدم می شود.)
- جریان نامی: میزان جریان مجازی که کلید می تواند در کارکرد نرمال خود به صورت مداوم تحمل کند بدون اینکه قطع شود را جریان نامی می نامند و در صورتی که جریان عبوری از مدار از این عدد بیشتر شود، مدار توسط مینیاتوری قطع می گردد. ماکزیمم جریان نامی بر روی کلیدهای مینیاتوری نوشته شده است.
اجزای مختلف یک کلید مینیاتوری
- بدنه : بدنه تمام اجزا داخلی کلید مینیاتوری را داخل خود نگه می دارد و از آن ها در مقابل گرد و خاک محافظت می کند. مواد تشکیل دهنده بدنه ها عایق هایی مانند پلاستیک و سرامیک ها می باشند.
- اتصالات : MCB ها دارای دو اتصال ثابت و متحرک هستند.
- اهرم : MCB ها به وسیله اهرم روشن و خاموش می شوند.
- ضامن مکانیکی : برای نگه داری اتصال ها زیر کشش فنر در حالت روشن بودن کلید در MCB تعبیه شده است.
- بی متال : بی متال با سنجش جریان طولانی مدتی که بیشتر از جریان نامی باشد ، حفاظت اضافه بار را انجام می دهد.
- مگنت : مگنت ها با آزاد کردن ضامن مکانیکی باعث حفاظت آنی در مقابل اتصال کوتاه می شوند. هنگامی که جریان گذرا از سیم پیچ از یک مقدار خاص ( معمولا بیش از 8 برابر جریان نامی) بیشتر شود ، مگنت فعال می شود. مگنت در حالت اضافه بار فعال نمی شود.
- جرقه گیر : جرقه گیر برای شکستن و خاموش کردن جرقه استفاده می شود.
اجزای داخلی کلید مینیاتوری
حفاظت های کلید مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری به جهت انواع حفاظت هایی که انجام می دهند، با کاربری های متفاوتی در مدارات به کار می روند. این حفاظت ها عبارتند از:
- حفاظت مغناطیسی از مدارات در برابر اتصال کوتاه
- حفاظت حرارتی از مدارات در برابر اضافه بار
- حفاظت از تجهیزات مدار مانند کابل ها و غیره، در برابر آتش سوزی
- حفاظت از جان انسان در برابر تماس غیرمستقیم با سیستم های زمین (هنگامی که همراه با کلید محافظ جان به کار می رود، این حفاظت را انجام می دهد.)
- حفاظت از قسمت سالم مدار با جداسازی بخش آسیب دیده مدار از سایر بخش های مدار
کاربرد کلید مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری با توجه به حفاظت هایی که انجام می دهند، کاربری های بسیاری دارند و به طور کلی می توان کاربردهای کلید مینیاتوری را در موارد زیر خلاصه کرد:
- انتهای خط توزیع سیستم های ولتاژ ضعیف
- در ورودی تابلو برق های خانگی
- حفاظت مصارف روشنایی ساختمان ها
- حفاظت مدارات موتورهای الکتریکی
- کاربردهای صنعتی نظیر مدارات قدرت موتورها و ترانسفورماتورها
- سیستم های گرمایشی
- حفاظت از مدارات ترانسفورماتورهای الکتریکی
- حفاظت مدارات PLC
- حفاظت از قطعات نیمه هادی
- همراه با کلید حفاظت جان برای قطع کردن جریان نشتی مدارات به کار می رود.
مزایای استفاده از کلید مینیاتوری (MCB) به جای فیوز (Fuse)
- فیوزها بعد از قطع خطای مدار، مجددا قابل استفاده نبوده و باید تعویض و یا تعمیر شوند. ولی کلیدهای مینیاتوری، بلافاصله بعد از قطع خطای مدار، بعد از اصلاح خطا، مجدد قابل استفاده هستند.
- دقت قطع در کلید مینیاتوری به مراتب بالاتر از فیوز است.
- کلیدهای مینیاتوری قادر هستند جریان های نشتی بسیار کوچک را که توسط فیوز قابل تشخیص نبوده، ولی می توانند سبب برق گرفتگی، آتش سوزی و غیره شوند را، قطع کنند.
- کلیدهای مینیاتوری دو عمل حفاظت و کنترل را همزمان انجام می دهند و این یعنی به جای یک کلید + فیوز در مدارات به کار می روند.
- هزینه اولیه کلیدهای مینیاتوری در مقایسه با فیوزها بالاتر است، ولی به علت استفاده طولانی مدتی که می توان از کلید مینیاتوری انجام داد، در یک بازه زمانی بلند مدت، استفاده از کلیدهای مینیاتوری بسیار به صرفه تر از فیوزهاست.
- به علت سوختن فیوز در برابر اتصالی های مدار، مشکلات نصب و دردسرهای تعویض و غیره در هنگام استفاده، استفاده از کلید مینیاتوری به مراتب راحت تر از فیوز است.
مفهوم علائم ظاهری روی کلیدهای مینیاتوری
- شرکت سازنده
- سری ساخت (نام خانواده) کلید مینیاتوری توسط شرکت سازنده
- تیپ کلید مینیاتوری
- حداکثر جریان نامی قابل تحمل توسط کلید مینیاتوری (آمپر)
- نمایشگر کلید (رنگ قرمز نشان دهنده حالت On و رنگ سبز نشان دهنده حالت Off کلید مینیاتوری می باشد.)
- ولتاژ نامی کلید (بر حسب ولت)
- استاندارد کلید
- قدرت قطع کلید (بر حسب آمپر)
- شماتیک کلید مینیاتوری که نشان دهنده تعداد پل و نوع اتصال داخلی پایه ها به هم و هم چنین نشان دهنده ورودی و خروجی کلید است. طبق نقشه فوق، پایه شماره 1، ورودی و پایه شماره 2، خروجی است.
استاندارد کلید مینیاتوری
موسسه بین المللی الکتروتکنیک یا همان IEC نهادی غیر دولتی است برای تدوین استانداردهای فناوری های مرتبط با تجهیزات الکتریکی در سطح جهانی که بر اساس استاندارد این موسسه، کلیدهای مینیاتوری با استاندارد IEC 60898 شناخته می شوند.
طریقه نصب کلید مینیاتوری در مدار
امروزه کلیدهای مینیاتوری در مدارات تک فاز و سه فاز، در مصارف خانگی و صنعتی، تجهیزی جدایی ناپذیر و بسیار پر مصرف شده است و بدون استفاده از آن پر کاربرد، مدارات برقی بسیار آسیب پذیر می گردند. اما برای نصب این تجهیز، با رعایت موارد ایمنی کار با برق، کافیست فاز یا فازهای ورودی را طبق نقشه شماتیک روی بدنه کلید، به ترمینال ورودی وصل کنیم. ترمینال خروجی نیز به مصرف کننده متصل می شود. در مدارات سه فاز باید ترتیب فازهای ورودی با فازهای خروجی یکسان باشد. ذکر این نکته ضروری است که حتما باید از قرارگیری صحیح سیم در محل ترمینال و سفت شدن پیچ نگهداره سیم در ترمینال، اطمینان حاصل نماییم. امروزه از اتصالاتی همچون وایر شو یا سر سیم برای قرارگیری بهتر سیم در ترمینال های ورودی و خروجی استفاده می شود.
در شکل زیر نحوه سیم بندی کلید مینیاتوری تک پل تا چهار پل را مشاهده می فرمایید:
نحوه تست کلید مینیاتوری
تست کلید مینیاتوری بسیار ساده است و برای این کار لازم است ابتدا کلید مینیاتوری مطابق با نقشه اتصال آن، در مدار بسته شود. سپس جریانی بالاتر از جریان مجاز آن، به آن وارد می کنیم. در صورتی که مینیاتوری سالم باشد، قطع می کند و با همین روش ساده می توانیم سالم بودن یا نبودن کلید را تشخیص بدهیم.
* نکته بسیار مهم و قابل توجه در مبحث کلیدهای مینیاتوری این است که اطلاق واژه فیوز مینیاتوری و یا به کار بردن واژه فیوز به تنهایی به منظور کلید مینیاتوری، اصطلاح غلط و غیر علمی ای است که امروزه متاسفانه بسیار زیاد رایج شده و به کار برده می شود. چون امروزه به دلایل مزایای بسیار زیادی که کلید مینیاتوری نسبت به فیوز دارد، در جعبه فیوز یا همان جعبه مینیاتوری منازل، به جای فیوز از کلید مینیاتوری استفاده می کنند. از این رو، برخی به غلط، واژه فیوز یا فیوز مینیاتوری را در مورد آن به کار می برند.
همانطور که می دانیم فیوز تجهیزی است که دارای المان ذوب شونده است و این المان ذوب شونده، بعد از یکبار عمل کردن برای قطع مدار، ذوب شده و دیگر عمل حفاظتی را انجام نمی دهد و از مدار خارج می شود. از این رو به فیوز، ادوات یکبار مصرف نیز می گویند. ولی کلید تجهیزی است که برای قطع و وصل های مکرر و یا طولانی مدت به کار می رود و بعد از قطع شدن، می تواند مجدد وصل شده و در مدار قرار بگیرد و عمل حفاظت را انجام دهد.
جعبه فیوز یا جعبه مینیاتوری
جعبه فیوز، تجهیزی است ایمن که جهت حفاظت از انواع کلیدهای حفاظتی مانند کلیدهای مینیاتوری، فیوزهای نصبی و غیره که در منازل و سایر اماکن نصب می شوند، به کار می رود و این تجهیزات را در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، نور خورشید، حرارت و یا سردی هوا و هم چنین عواملی مانند آتش سوزی و غیره محافظت می کند. از دیگر مزایای آن این است که عملیات تعمیرات و جای گذاری و تعویض کلیدها را برای ما آسان تر می کند.
روش تست کلید مینیاتوری و اطمینان از سالم بودن آن
چنانچه کلید مینیاتوری درست و اصولی تهیه شده باشد؛ به ندرت و یا در مرور زمان دچار ایراد می شود. تهیه کلید مینیاتوری باید مطابق با نوع و مشخصات مصرف کنندگان باشد.
از طرفی، نصب صحیح نیز در کارآمدی و طول عمر کلید اثر گذار است و چنانچه این مورد هم رعایت شده باشد؛ کلید مینیاتوری در گذر زمان و به علت استهلاک مکانیکی یا الکتریکی دچار خرابی یا فرسودگی می شود.
با فرض رعایت هر دو مورد بالا، چنانچه در کلید مینیاتوری با مورد خطایی مواجه شدیم؛ می توانیم تست فیوز مینیاتوری را انجام داده و نسبت به تعویض کلید فیوز معیوب اقدام نماییم. برای اطلاع از معیوب بودن کلید به ترتیب این موارد را انجام می دهیم. چنانچه در هر مرحله موردی باشد؛ کلید به کلی باید تعویض شود :
الف ) تست کلید مینیاتوری بدون داشتن بار
1- بار متصل به ترمینال خروجی کلید را از آن جدا نمایید.
2- شستی کلید را به وضعیت ON برگردانید. چنانچه شستی کلید دچار لغزش باشد یا ثانیه ای در وضعیت ON نمی ماند؛ یعنی شستی داخلی خراب و کلید به کلی باید تعویض شود. عملکرد شستی مکانیکی کلید باید انعطاف پذیر و بدون هرگونه گیر کردن و از این قبیل باشد.
3- اگر کلید در وضعیت ON باقی ماند؛ از مولتی متر کمک بگیرید به این صورت که مولتی متر را در حالت ولت متر در رنج ولتاژ کاری کلید قرار دهید. پراب قرمز را به ترمینال تغذیه یا ورودی کلید متصل کرده و پراب مشکی را به قسمت ارت ( زمین ) تابلو برق یا جعبه مینیاتوری متصل نمایید. در صورت نمایش ولتاژ صفر، کلید مینیاتوری خراب و نیاز به تعویض دارد.
ب) تست فیوز مینیاتوری در حالت داشتن بار
1- با فرض اینکه بار متصل به کلید مطابق یا کمتر از جریان نامی کلید است؛ کلید را در وضعیت ON قرار دهید. چنانچه بلافاصله عمل قطع صورت بگیرد؛ مدار را چک نمایید. احتمال اتصال کوتاه در مدار پایین دستی بسیار زیاد است.
2- اگر کلید قطع نکرد؛ اما پس از گذشت لحظاتی قطع کرد؛ به بدنه کلید دست بزنید. چنانچه داغ باشد؛ نشان از ایراد داخلی کلید و یا خرابی پلاتین آن است. در نتیجه کلید باید تعویض شود.
3- در نهایت، برای اطمینان از سالم بودن کلید می توانید تست اضافه بار را نیز روی آن انجام دهید به این صورت که باری بیش از میزان جریان کاری کلید، به آن متصل نمایید. در این صورت در کسری از ثانیه باید فیوز مینیاتوری به حالت OFF باز گردد. در غیر این صورت، کلید ایراد داشته و باید تعویض شود.