روغن ذرت (روغن جوانه ذرت) از جوانه دانه ذرت استخراج می شود. خواص روغن ذرت و عوارض جانبی آن را در این مقاله از بکرینا بررسی خواهیم کرد ولی قبل از بهتر است بدانید به دلیل فراوانی این غلات و کشت راحت آن، ارزان قیمت و در سراسر جهان پر مصرف می باشد. همچنین از آنجایی که روغن ذرت بوی ملایم و نقطه دود بالایی دارد، می تواند در برابر اکسیداسیون مقاوم باشد که در نتیجه این امر باعث شده کاربرد آن برای آشپزی در اولویت باشد، اما خواص آن تنها در این مورد ختم نمی شود.
مطالعات انجام شده نشان داده که فواید روغن ذرت برای بدن نسبت به روغن گیاهی های دیگر مانند روغن زیتون و یا روغن بادام کمتر است زیرا حتی نوع تصفیه نشده آن دارای کالری و چربی بالایی می باشد و مصرف بیش از حد آن ممکن است مضر نیز باشد.
روغن ذرت چیست؟
↓
همانطور که در بالا ذکر شد روغن ذرت از جوانه ذرت به دست می آید. ذرت یکی از گیاهانی است که به طور گسترده رشد کرده و به محصولات زراعی در جهان متکی است. حقایق تغذیه ای روغن جوانه ذرت کاملاً واضح است و وقتی در حد اعتدال استفاده شود، می تواند مواد مغذی خاصی را برای بدن فراهم کند. چربی های اشباع نشده و اشباع شده در روغن ذرت تصفیه نشده یافت می شود.
چربی های اشباع نشده روغن ذرت شامل اسیدهای لینولنیک (امگا3)، لینولئیک (امگا6) و اولئیک (امگا9) است. همچنین دارای ویتامین های D ،E ،A ،B6 و ترکیباتی از جمله گزانتین، تیامین و آنتی اکسیدان می باشد.
روغن ذرت در حین ساخت تحت فرآیندهای فرآوری چند مرحله ای قرار می گیرد که این، به افزایش درجه نقطه دود کمک کرده و آن را به یکی از روغن های ایده آل برای پخت و پز تبدیل می کند. اما باید توجه داشته باشید که فرآیندهای فوق الذکر، مواد مغذی روغن ذرت را کاهش می دهد. روغن ذرت تصفیه نشده یا خام دارای حالت روان، چسبنده و رنگ زرد روشن تا قهوه ای نسبتا تیره دارد.
.
ارزش غذایی روغن ذرت
↓
روغن ذرت نیز مانند بسیاری از روغنهای گیاهی سرشار از مواد مغذی،اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامینهایی چون ویتامین E است. در جدول زیر میتوانید ارزش غذایی 100 گرم روغن ذرت را ملاحظه بفرمایید.
مواد مغذی | مقدار در 100 گرم روغن ذرت |
انرژی | 900 کیلوکالری |
اسید لینولنیک یا امگا 3 | 1 گرم |
اسید لینولئیک یا امگا 6 | 54-60 گرم |
اسید اولئیک یا امگا 9 | 25-31 گرم |
اسیدهای چرب اشباعشده | 13-14 گرم |
ویتامین E | 15% |
چربی | 100 گرم |
همانطور که در جدول فوق مشاهده کردید، روغن ذرت سرشار از امگا 6 و امگا 3 است. اسیدهای چرب غیر اشباع میزان جذب کلسترول بدن را حدود 25% کاهش داده و به این ترتیب به سلامت قلب و عروق کمک میکنند.
.
کاربردهای روغن جوانه ذرت
↓
افراد در مرحله اول از روغن ذرت به دلیل طعم دلپذیر و هزینه مناسب آن نسبت به روغن های گیاهی دیگر، بعنوان روغن پخت و پز استفاده می کنند. نقطه دود روغن ذرت ۲۳۲ درجه سانتی گراد می باشد، یعنی در برابر اکسیداسیون بسیار مقاوم است که این امر باعث می شود روغن ذرت برای سرخ کردنی ها نیز مناسب باشد.
با این حال، برخی از افراد از روغن ذرت ارگانیک (خام)، در مصارف دارویی یا آرایشی و حتی به عنوان روغن ماساژ استفاده می کنند. اما باید توجه داشته باشید که برای مصرف از این روغن جهت درمان حتما از روغن خام و تصفیه نشده استفاده کنید. در ادامه به برخی از خواص روغن ذرت برای سلامتی کلی بدن اشاره شده است.
.
خواص روغن ذرت برای سلامتی
↓
.
۱- کاهش التهاب
امگا۳، امگا۶ و آنتی اکسیدان های موجود در روغن ذرت خاصیت ضد التهابی دارند و می توانند در تسکین آن نقش بسزایی داشته باشد. این امر باعث می شود روغن ذرت در کاهش علائم مشکلات گوارشی، آرتروز، سردرد و حتی التهابات پوستی بسیار مؤثر باشد.
۲- سلامت بینایی را بهبود می بخشد
در روغن جوانه ذرت ترکیباتی مانند فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان هایی مانند لوتئین وجود دارد که می تواند فعالیت رادیکال های آزاد را در بدن خنثی کند. به طور خاص، لوتئین قادر است از آب مروارید جلوگیری کند و سلامت چشم را بهبود بخشد. همچنین امگا ۳ روغن ذرت برای تقویت شبکیه چشم نیز بسیار مفید می باشد.
۳- مراقبت از پوست
مصرف روغن ذرت چه به صورت موضعی و چه خوراکی فرقی ندارد، در هر دو صورت برای مراقبت از پوست مفید می باشد. آنتی اکسیدان ها و توکوفرول های موجود در روغن به جلوگیری و از عفونت های پوستی کمک کرده و در محو کردن لکه ها، درمان اگزما و پسوریازیس مؤثر می باشد. حتی می تواند چین و چروک و سایر علائم پیری زودرس را از بین ببرد. با این حال، به یاد داشته باشید که روغن جوانه ذرت دارای چربی زیادی است و باید در حد اعتدال از آن استفاده کرد.
۴- سرشار از فیتواسترول ها
روغن جوانه ذرت غنی از فیتواسترول ها می باشد. فیتواسترول یک نوع ترکیب گیاهی است که ساختار آن شبیه به کلسترول بدن می باشد. فیتواسترول ها جایگزین مناسبی برای کلسترول های بد هستند، زیرا خاصیت ضدالتهابی دارد و می تواند علائم بیماری های قلبی، دیابت نوع ۲ و کلسترول بد خون را کاهش دهند.
۵- درمان مشکلات گوارشی
روغن ذرت غنی از فیبر است که برای درمان بسیاری از مشکلات از جمله مشکلات گوارشی مناسب می باشد. همچنین این ماده می تواند هضم غذا را بهبود بخشد و از یبوست جلوگیری کند. شما می توانید با گنجاندن این روغن در برنامه غذایی خود از مشکلات گوارشی در امان باشید.
۶- تقویت استخوان ها
به دلیل کهولت سن ممکن است بافت های استخوان ها دیگر مقاوم نباشد و دچار پوکی استخوان شود که در این صورت خطر شکستگی استخوان ها حتی بر اثر یک ضربه ساده افزایش می یابد. محققان ثابت کرده اند که اسیدهای چرب غیر اشباع می توانند برای استحکام استخوان ها مفید است. روغن ذرت سرشار از امگا3 و امگا6 می باشد که می تواند برای تراکم استخوان ها نیز تاثیرگذار باشد. همچنین روغن جوانه ذرت حاوی ویتامین D است که این به تنهایی برای تقویت استخوان بسیار مؤثر است.
۷- کاهش علائم آلرژی
شناخته شده است که برخی از ترکیبات موجود در روغن ذرت باعث کاهش واکنش آلرژیک در بدن می شوند و به حفظ علائم آسم و رینیت (التهابات مخاط بینی) کمک می کنند. اگرچه از روغن ذرت به ندرت به عنوان روغن موضعی استفاده می شود، اما در صورت استفاده مستقیم می تواند به واکنش های آلرژیک روی پوست نیز کمک کند.
۸- کنترل سطح کلسترول
روغن ذرت حاوی استرول است و در صورت مصرف خوراکی از آن می تواند به کاهش جذب کلسترول مضر به بدن کمک کند. همچنین هر دو چربی های اشباع نشده و اشباع روغن ذرت می توانند برای کنترل التهاب و کلسترول اضافی مؤثر باشد. اما با این حال، میزان این چربی ها در انواع روغن ذرت به ویژه در نوع تصفیه شده آن متفاوت می باشد و ممکن است مصرف بیش از آن مضر نیز باشد.
9- محافظت از DNA در برابر آسیب
از آنجایی که روغن ذرت حاوی ویتامین E و آنتی اکسیدان می باشد می تواند برای مقاوت در برابر رادیکال های آزاد مؤثر باشد که این امر باعث می شود به محافظت در برابر آسیب های احتمالی که ممکن است به DNA در سلول های بدن تأثیر بگذارد، کمک بسیاری کند. این موضوع برای جلوگیری از سرطان نیز بی تاثیر نیست.
۱۰- درمان آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی می باشد که با علائمی مانند ورم و یا سفتی مفاصل مشخص می شود. مطالعات نشان داده است که اسید لینولئیک یا امگا۶ می تواند برای درمان این بیماری تاثیرگذار باشد. امگا۶ یکی از چربی های ضروری بدن است که شما می توانید از طریق مواد غذایی آن را فراهم کنید. روغن ذرت سرشار از اسید لنولئیک می باشد که با گنجاندن آن در برنامه غذایی خود می توانید این ماده مغذی را برای بدن خود فراهم کنید.
۱۱- کاهش خطر بیماری قلبی
همانطور که می دانید روغن های گیاهی حاوی اسید های چرب اشباع نشده هستند که جایگزین مناسبی برای اسیدهای چرب اشباع شده می باشند. زیرا این چربی ها باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شوند و می توانند از گرفتگی عروق جلوگیری کنند که درنتیجه باعث کاهش خطر بیماری قلبی می شوند. از آنجایی که روغن ذرت خام دارای اسیدهای چرب مفید از جمله امگا۳ و امگا۶ می باشد برای تقویت قلب و عروق بسیار مناسب است.
۱۲- جلوگیری از سرطان
روغن ذرت به دلیل دارا بودن اسید های چرب موجود مانند امگا۳ و امگا۶ می تواند برای جلوگیری از سرطان مفید باشد. همچنین از آنجایی که روغن جوانه ذرت دارای فیتواسترول است، حاوی بتا-سیتوسترول نیز می باشد. بتا-سیتوسترول یکی از ترکیبات فتواسترول محسوب می شود که مطالعات نشان داده خاصیت ضد سرطانی و ضد توموری دارد.
.
خواص روغن ذرت برای پوست
↓
۱- مرطوب کننده
روغن جوانه ذرت حاوی مواد مغذی از جمله امگا3، امگا6، امگا9 و ویتامین E می باشد که اینها می توانند پوست را تقویت و مرطوب کنند. این یک درمان موثر برای خشکی پوست می باشد و علاوه بر این، غشای سلولی آسیب دیده را جوان کرده و از پیری سلول جلوگیری می کند.
۲- آبرسان پوست
روغن ذرت سرشار از ویتامین ها، اسیدهای چرب اشباع نشده، فیتواسترول ها و بسیاری از مواد مغذی دیگر است. این ترکیبات قادر به مراقبت از انواع پوست و باعث ایجاد نشاط و آبرسانی آن می شود.
۳- درمان پسوریازیس
پسوریازیس بیماری است که ممکن است از یک خشکی پوست ساده شروع شود که به مرور پوسته پوسته شده و در نهایت زخم می شود. روغن ذرت حاوی اسیدهای چرب امگا ۳، امگا ۶ می باشد که باعث چرب شدن پوست و آنتی اکسیدان موجود در آن به عنوان ضدعفونی کننده عمل می کند. این موارد موجب می شود که روغن ذرت در درمان پسوریازیس بسیار مؤثر باشد.
۴- درمان عفونت ها
روغن ذرت به دلیل داشتن ویتامین های مفید مانند ویتامین E ،A ،C و امگا 3 می تواند عفونت های پوستی را برطرف کند. همچنین این امر قادر است از عفونت زخم ها جلوگیری کرده و به درمان آن سرعت بخشد.
۵- رفع تیرگی پوست
ویتامین E یک نوع آنتی اکسیدان می باشد که برای پوست بسیار لازم است. این ویتامین از پوست در برابر آلودگی های محیط خارجی و عفونت های داخلی محافظت می کند. همچنین می تواند به روشن شدن نقاط تیره پوست از جمله تیرگی اطراف چشم و یا کشاله ران ها کمک کند. همانطور که در مطالب بالا ذکر شد، روغن ذرت حاوی ویتامین E می باشد که شما می توانید برای محافظت و شادابی پوست خود از آن استفاده کنید.
۶- مناسب برای پوست خشک
روغن ذرت به دلیل داشتن اسید های چرب موجود و ویتامین هایی که دارا می باشد، برای پوست های خشک ایده آل است. همچنین به هیدراتاسیون پوست نیز کمک می کند.
.
خواص روغن ذرت برای مو
↓
۱- مرطوب کننده مو
روغن ذرت یکی از مهمترین روغن های گیاهی است که به دلیل ویتامین هایی که دارد، موها را مرطوب می کند. همچنین با حفظ رطوبت در مو می تواند از خشکی آن جلوگیری کرده و موخوره را از بین ببرد.
۲- جلوگیری از ریزش مو
وجود ویتامین K در روغن ذرت به جلوگیری از ریزش مو کمک می کند. شما می توانید که چند قطره روغن ذرت را به شامپوی خود اضافه کنید و یا پوست سر را با کمی روغن ماساژ دهید و آن را تا ۱ ساعت بپوشانید و بعد با شامپوی ملایم بشویید.
۳- تقویت پوست سر
ویتامین E موجود در روغن ذرت به بهبود گردش خون و مبارزه با رادیکال های آزاد کمک می کند که این امر باعث ایجاد یک محیط سالم برای رشد مو می شود.
.
مضرات روغن ذرت
↓
- به طور کلی روغن ذرت برای بدن بی خطر است و عوارض جانبی خاصی ندارد اما باید در مصرف آن احتیاط کرد. زیرا حتی نوع تصفیه شده آن دارای کالری بالا می باشد و در صورت مصرف بی رویه ممکن است دچار افزایش وزن و یا سایر مشکلات اساسی شود.
- اگر چه نادر است اما در صورت مصرف موضعی، توصیه می کنیم حتما قبل استفاده به مقدار زیاد دوقطره از آن را در محلی از پوست که قابل دید نباشد، استعمال کنید و بگذارید ۲ ساعت به روی پوست بماند. اگر واکنشی مانند سوزش، خارش، کهیر، تاول و … مشاهده نشد، می توانید با خیالی آسوده از روغن ذرت استفاده کنید.
- این درست است که در روغن ذرت حاوی چربی اشباع نشده است اما با این حال در صورت مصرف بی رویه می تواند باعث افزایش کلسترول برای برخی افراد شود که در این صورت ممکن است مشکلات قلب و عروقی ایجاد کند.
- اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ و امگا ۶ فوق العاده مهم هستند و باید در رژیم غذایی فرد گنجانده شوند زیرا بدن نمی تواند به تنهایی آنها را تولید کند. طبق نظریه های سازمان بهداشتی این دو چربی باید به نسبت ۱:۱ مصرف شوند که بنا به گزارش نتایج تحقیقاتی توسط مرکز ژنتیک، تغذیه و سلامت واشنگتن، ایالات متحده آمریکا، مصرف این دو چربی به ۲۰: ۱ رسیده است. محققان دریافتند که مصرف بیش از حد امگا ۶ در مقایسه با امگا ۳ می تواند باعث التهابات مزمن شود، که این امر می تواند باعث ایجاد انواع مختلف سرطان شود. از آنجایی که نسبت امگا۶ روغن ذرت نیز نسبت به امگا۳ آن بیشتر است باید در مصرف آن احتیاط کرد.
- توجه داشته باشید که روغن ذرت را از فروشگاه های معتبر و ارگانیک خریداری کنید، زیرا ممکن است هنگام کشت ذرت از آفت کش های سمی استفاده کنند و روغن حاصله از آن سمی باشد و در صورت مصرف فرد دچار مسمومیت شود.
آیا تا به حال از روغن ذرت استفاده کرده اید؟ چه تجربه در زمینه خواص روغن ذرت و یا مضرات آن دارید؟ لطفا نظرات و پیشنهاد های خود را با کاربران بکرینا در میان بگذارید.
.
مقایسه با دیگر روغنها
↓
روغنهای گیاهی | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
نوع |
اسید چرب اشباع شده[۱] |
اسیدهای چرب اشباع نشده منو[۱] |
اسیدهای چرب اشباع نشده چندگانه |
اسید اولئیک (ω-۹) |
نقطه دود | ||
کل چندگانه[۱] | آلفا لینولنیک اسید (ω-۳) |
اسید لینولئیک (ω-۶) |
|||||
غیر هیدروژنه کردن | |||||||
کانولا (کلزا) | ۷٫۳۶۵ | ۶۳٫۲۷۶ | ۲۸٫۱۴۲ | ۹-۱۱ | ۱۹-۲۱ | — | ۴۰۰ درجه فارنهایت (۲۰۴ درجه سلسیوس)[۲] |
روغن نارگیل | ۹۱٫۰۰ | ۶٫۰۰۰ | ۳٫۰۰۰ | — | ۲ | ۶ | ۳۵۰ درجه فارنهایت (۱۷۷ درجه سلسیوس)[۲] |
روغن ذرت | ۱۲٫۹۴۸ | ۲۷٫۵۷۶ | ۵۴٫۶۷۷ | ۱ | ۵۸ | ۲۸ | ۴۵۰ درجه فارنهایت (۲۳۲ درجه سلسیوس)[۳] |
روغن پنبهدانه | ۲۵٫۹۰۰ | ۱۷٫۸۰۰ | ۵۱٫۹۰۰ | ۱ | ۵۴ | ۱۹ | ۴۲۰ درجه فارنهایت (۲۱۶ درجه سلسیوس)[۳] |
روغن بزرک[۴] | ۶–۹ | ۱۰–۲۲ | ۶۸–۸۹ | ۵۶–۷۱ | ۱۲–۱۸ | ۱۰–۲۲ | ۲۲۵ درجه فارنهایت (۱۰۷ درجه سلسیوس) |
روغن زیتون | ۱۴٫۰۰ | ۷۲٫۰۰ | ۱۴٫۰۰ | <1.۵ | ۹–۲۰ | — | ۳۸۰ درجه فارنهایت (۱۹۳ درجه سلسیوس)[۲] |
روغن نخل | ۴۹٫۳۰۰ | ۳۷٫۰۰۰ | ۹٫۳۰۰ | — | ۱۰ | ۴۰ | ۴۵۵ درجه فارنهایت (۲۳۵ درجه سلسیوس)[۵] |
روغن بادام زمینی | ۱۶٫۹۰۰ | ۴۶٫۲۰۰ | ۳۲٫۰۰۰ | — | ۳۲ | ۴۸ | ۴۳۷ درجه فارنهایت (۲۲۵ درجه سلسیوس)[۳] |
روغن گلرنگ (>۷۰% اسید لینولئیک) | ۸٫۰۰ | ۱۵٫۰۰ | ۷۵٫۰۰ | — | — | — | ۴۱۰ درجه فارنهایت (۲۱۰ درجه سلسیوس)[۲] |
گلرنگ (اولیک بالا) | ۷٫۵۴۱ | ۷۵٫۲۲۱ | ۱۲٫۸۲۰ | — | — | — | ۴۱۰ درجه فارنهایت (۲۱۰ درجه سلسیوس)[۲] |
روغن سویا | ۱۵٫۶۵۰ | ۲۲٫۷۸۳ | ۵۷٫۷۴۰ | ۷ | ۵۰ | ۲۴ | ۴۶۰ درجه فارنهایت (۲۳۸ درجه سلسیوس)[۳] |
روغن آفتابگردان (>۶۰% اسید لینولئیک) | ۱۰٫۱۰۰ | ۴۵٫۴۰۰ | ۴۰٫۱۰۰ | ۰٫۲۰۰ | ۳۹٫۸۰۰ | ۴۵٫۳۰۰ | ۴۴۰ درجه فارنهایت (۲۲۷ درجه سلسیوس)[۳] |
روغن آفتابگردان (اولیک بالا) | ۹٫۸۵۹ | ۸۳٫۶۸۹ | ۳٫۷۹۸ | — | — | — | ۴۴۰ درجه فارنهایت (۲۲۷ درجه سلسیوس)[۳] |
هیدروژنه کردن کامل | |||||||
روغن پنبهدانه | ۹۳٫۶۰۰ | ۱٫۵۲۹ | .۵۸۷ | .۲۸۷[۱] | |||
روغن نخل | ۴۷٫۵۰۰ | ۴۰٫۶۰۰ | ۷٫۵۰۰ | ||||
روغن سویا (هیدروژنه) | ۲۱٫۱۰۰ | ۷۳٫۷۰۰ | .۴۰۰ | .۰۹۶[۱] | |||
عددها بر پایه (%) وزن کلی چربی است. |