از بین منابع پروتئین محدود موجود برای گیاهان و گیاهخواران، سویا مقرون به صرفه ترین و فراوان ترین گزینه است. ترکیب نادر پروتئین حاوی چربی و پروتئین بالا در سویا و روغن سویا ، باعث محبوبیت بیشتر آن شده است. با وجود روغن نباتی، در مقایسه با روغن های دیگر چگونه روغن سویا گزینه ای سالم تر است؟ چه چیزی باعث سلامتی آن می شود؟ و آیا روغن سویا برای انسان مناسب است؟
خواص روغن سویا

روغن سویا چیست؟

روغن سویا نوعی روغن گیاهی خوراکی است که از سویا (با گلیسیرین بالا) با استفاده از عملیات حرارتی با دانه های ترک خورده و حلال های مختلف استخراج می شود. روغن خام مخلوط و تصفیه شده است تا خوراکی آن درست شود. روغن سویا در صنایع مختلفی استفاده می شود، محصولاتی مانند:
  • سموم دفع آفات
  • قارچ کش ها
  • رزین
  • رنگ
  • پلاستیک
  • روان کننده ها و دیزل های زیستی
  • صابون
  • لوازم آرایشی
  • غذا و نوشیدنی

به طور عمده، این صنایع غذایی است که در آن روغن سویا محبوبیت یافته است:
  • به عنوان روغن پخت و پز
  • در سس سالاد
  • برای تهیه مارگارین در کالاهای پخته شده به منظور مطبوع نمودن غذا
  • به عنوان یک عامل امولسیون کننده
  • برای ساخت بسکویت های ترد، ویفر، کراکر، نان و غیره.
  • در سس ها مثل سس مایونز و سس کباب
  • در فرایندهای سرخ کردن با چربی های زیاد
مواد مغذی موجود در 100 گرم سویا از این موارد تشکیل شده است:
  • کالری (173)
  • آب (63٪)
  • پروتئین (16.6 گرم)
  • کربوهیدرات (9.9 گرم)
  • شکر (3 گرم)
  • فیبر (6 گرم)
  • چربی (9 گرم)
  • اشباع (1.3 گرم)
  • جربی اشباع نشده (1.98 گرم)
  • چربی اشباع شده (5.06 گرم)
  • کلسیم (196 گرم)
  • امگا 3 (0.6 گرم) و امگا 6 (4.47 گرم)

بسیاری از فرآورده های غذایی دیگر در کنار روغن سویا می توانند از این طریق محصولاتی مانند تمپه، توفو و شیر سویا تولید کنند. با وجود این غذاهای پر حاشیه، جای تعجب نیست که روغن سویا فوایدی برای سلامتی ما دارد.
فیلم اموزشی درباره روغن سویا

مراحل خط تولید روغن سویا

تمیز کردن دانه ها

اولین مرحله تولید روغن سویا، تمیز کردن دانه از مواد خارجی است. بهتر است این عمل قبل از انبار کردن انجام شود. اما به دلیل گران بودن تجهیزات تمیز کردن، عموما این عمل در هنگام انتقال دانه ها برای روغن کشی انجام میشود. در این مرحله از غربال های لرزان همراه با مکش هوا و نیز سیستم های مغناطیسی برای جدا کردن فلزات استفاده میشود.

 

جدا کردن پوسته

دومین مرحله برای تولید روغن سویا پوست گیری است. در گذشته سویا را پوست گیری نمی کردند اما امروزه جدا کردن پوست و مغز دانه متداول است و این عمل توسط غلطک های شکننده و سپس جداسازی غربالی و هوایی انجام میشود.

 

خرد کردن دانه های روغنی

مرحله سوم از تولید روغن سویا استخراج روغن از دانه های روغنی چه با پرس مکانیکی و چه با حلال در صورتی که دانه ها خرد شده و به شکل قطعات کوچک در آمده باشند آسان صورت می گیرد، زیرا درباره سلول های روغنی در اثر فشار پاره شده و روغن آزاد می شود. عملاً دانه‌های روغنی را با عبور از غلتک های مخصوص به صورت پولک درمی‌آورند.

هدف دیگر این مرحله کاهش اندازه دانه ها و اطمینان از پخت یکنواخت می باشد همچنین با کاهش اندازه دانه ها توان مورد نیاز در مراحل بعدی فرآوری کاهش می یابد. به طور کلی هرچه ضخامت دانه کمتر باشد استخراج راحت تر و سریع تر انجام می شود.

برای پر کردن سویا یا سایر دانه هایی که توسط حلال روغن کشی می شوند تنها از یک جفت غلتک که به صورت موازی قرار دارند استفاده می‌شود و دانه ها فقط یکبار از بین این غلتکها عبور می کنند.

 

استخراج روغن سویا با حلال

این روش کارآمد ترین روش استخراج روغن از مواد حاوی روغن می باشد. ولی بالاترین مزیت آن در مورد روغن کشی از دانه ها و یا مواد کم روغن است . برای مواد کم روغن در مقایسه با مواد پر روغن کارایی سیستم حلال بسیار بیشتر است .

هرچه میزان روغن ماده اولیه بیشتر باشد در صورت استخراج با حلال، آن ماده هنگام روغن‌کشی بیشتر متلاشی می شود. ذرات حاصل از متلاشی شدن را نرم می نامند و به طور کلی مطلوب است که نرمه کمتری در طول استخراج روغن ایجاد شود از میان تمام دانه های روغنی ، برای تولید روغن سویا بیشتر از همه از روش استخراج با حلال استفاده می شود. در طول فرایند تولید روغن سویا با استفاده از استخراج با حلال نرمه کمی تولید میشود.

اما در مورد روغن های گیاهی مثل آفتابگردان، کلزا، ذرت، روغن پنبه دانه و بادام زمینی ابتدا توسط پرس و فرایند فشردن استخراج روغن صورت می‌گیرد و پس از کاهش درصد روغن آن ها، باقی مانده روغن توسط حلال استخراج می شود.

به طور خلاصه می توان گفت که راندمان استخراج با حلال ۱۰ تا ۱۲ درصد بیشتر از روش پرس می باشد . اما معایب روش استخراج با حلال به شرح زیر است:

  •  تجهیزات مورد استفاده در این روش نسبتاً گران است
  •  مشکلات آتش سوزی به وسیله حلال وجود دارد
  • به دلیل عدم استفاده از حرارت، ترکیبات ضد تغذیه دانه‌های روغنی موجود در کنجاله از بین نمی رود

ویژگی حلال مناسب برای استخراج روغن

  • سمی نبوده و عاری از ازت و گوگرد باشد
  • ارزان باشد
  • چربی را در خود حل کند و ترجیحا آن هم به صورت انتخابی فقط تری گلیسیرید را در خود حل کند
  • با چربی واکنش شیمیایی ندهد
  • منفجر و محترق نشود یعنی نقطه اشتعال آن تا حد امکان بالا و نقطه جوش آن کمتر از ۱۰۰ درجه سلسیوس باشد
  • باید دارای حلالیت بالا در درجه حرارت کم باشد
  • ویسکوزیته حلال بایدکم باشد تا سریعتر در داخل دانه نفوذ کند
  • با حداقل مصرف انرژی از کنجاله جدا شود

در بین حلال های مختلف هگزان بیشترین کاربرد را در صنعت روغن دارد. برای تولید روغن سویا هم از حلال هگزان استفاده میشود.

انواع دستگاه های استخراج کننده:

استخراج کننده های صنعت روغن به سه روش غیر مداوم، نیمه مداوم و مداوم می باشند.

یه طورکلی اکستوراکتورها در صنعت روغن بر دو مبنا کار می کنند:

  • اکستراکتورهای تراوشی یا نفوذی
    • سیستم سبدی
    • سیستم روتوسل
    • سیستم داسمیت
  • اکستراکتورهای غوطه وری یا غرقابی
    • سیستم بوناتو
    • سیستم کندی
    • سیستم هیلد برانت

از بین اکسترکتورهای نام برده شده از سیستم هیلد برانت به صورت یک سیستم اختصاصی در آمریکا برای تولید روغن سویا به کار برده میشود. سیستم هیلد برانت بهترین نوع اکستراکتور غرقابی است.

این سیستم دارای شکل U می باشد. در واقع دو لوله عمودی است که به وسیله یک لوله افقی در قسمت تحتانی به یکدیگر متصل می شوند. هرسه لوله با حلال پر شده و نقاله دارای حرکت مارپیچی مواد جامد  را از بالای یک لوله عمودی به پایین و سپس در طول لوله افقی و آنگاه از پایین لوله عمودی دیگر به طرف بالای آن حرکت می‌دهند و کنجاله از آنجا خارج می شود.

حرکت دانه در جهت مخالف جریان حلال است یعنی حلال از سمتی که کنجاله خارج می شود وارد دستگاه شده و میسلای قوی نیز از سمتی که دانه وارد می شود، خارج می گردد. به همین ترتیب روغن سویا استخراج میشود. بعد از استخراج و تولید روغن سویا، روغن خام سویا به کارخانجات تصفیه روغن می رود و در آنجا تصفیه میشود تا برای مصارف خوراکی مناسب گردد.

تصفیه روغن خوراکی

تصفیه فرایندی است برای جداسازی ناخالصی های نامناسب موجود در روغن به نحوی که کمترین خسارت به گلیسیریدها، استرول ها و توکوفرول ها وارد آمده و افت روغن حداقل می باشد. وجود ناخالصی های نامطلوب در روغن سبب تیرگی، کف کردن یا دود کردن و تشکیل رسوب در هنگام حرارت دادن روغن داری، کاهش پایداری در مقابل اکسیداسیون و … می باشد این ناخالصی ها شامل اسیدهای چرب آزاد، فسفاتید ها و سایر مواد صمغی، موم ها، رنگدانه ها، مواد معطر و … میباشند.

تصفیه روغن خوراکی شامل چهار مرحله اصلی می باشد که عبارتند از:

  • صمغ گیری
  • خنثی سازی
  • رنگبری
  • بی بو کردن

مرحله صمغ گیری روغن

اولین مرحله تصفیه روغن خوراکی از جمله تصفیه روغن سویا، صمغ گیری است. صمغگیری فرآیندی است که موجب حذف فسفاتید ها، کربوهیدرات ها و مشتقات آن ها، پروتئین ها و ترکیبات ناشی از تجزیه در روغن خام میشود.

سویا بیش ترین ترکیب صمغی را دارد. صمغ ها اگر در روغن بمانند در اثر ته نشین شدن در تانک های نگهداری و همچنین موجب بالا رفتن میزان افت در مراحل تصفیه می شوند. از طرفی در مواقعی این صمغ ها محصولات فرعی با ارزشی بوده و به طور مثال لستین به عنوان یک محصول جانبی تصفیه روغن خوراکی سویا، ماده‌ای با ارزش و بسیار پر کاربرد می باشد. سایر صمغ ها نیز می توانند با کنجاله مخلوط شده وبه خوراک دام برسند.

 

مرحله خنثی سازی روغن

مرحله دوم از تصفیه روغن خوراکی، خنثی سازی می باشد. این مرحله از تصفیه روغن خوراکی که معمول ترین روش تصفیه روغن است، که طی آن روغن با قلیا مخلوط شده و اسیدهای چرب آزاد به صابون های نامحلول در روغن تبدیل می‌شوند. سایر مواد اسیدی نیز با قلیانترکیب شده  و مقداری از ناخالصی ها نیز از طریق جذب بر روی صابون تشکیل شده خارج می شوند.

 

مرحله رنگبری روغن

مرحله سوم تصفیه روغن خوراکی، رنگبری روغن است. این فرآیند اساساً یک عمل فیزیکی است که رنگ و بسیاری از ناخالصی های رنگی، در یک جاذب مانند خاک رنگبر از روغن جدا میشود در این عمل علاوه بر رنگ، ناخالصی هایی مانند فلزات کمیاب و محصولات اکسیداسیون از روغن خارج شده و سبب مراحل هیدروژناسیون و بی بو کردن می شود. همچنین در کیفیت محصول و پایداری محصول نهایی موثر است.

 

انواع خاک رنگبر:

  • خاک رنگبر طبیعی
  • خاک فعال شده با اسید
  • زغال اکتیو (کربن فعال)

قبل از اینکه مرحله چهارم از تصفیه روغن خوراکی را توضیح دهم باید به دو مرحله هیدروزناسیون و رنگبری مجدد اشاره کنم که از مراحل تصفیه روغن خوراکی نیستند اما بعد از مرحله رنگبری، انجام میشوند.

 

هیدروژناسیون

ااین فرایند جزء مراحل تصفیه روغن خوراکی نمی باشد اما کاملا هدفمند در صنعت انجام میشود. هیدروژناسیون عبارت است از افزودن مستقیم هیدروژن در محل باندهای دوگانه با استفاده از کاتالیزور.

این فرایند برخلاف سایر مراحل فرآوری روغن ها که اساسا به منظور خالص سازی انجام می گیرند، تنها موردی است که در ساختمان مولکولی روغن ها کاملاً تاثیر می گذارد. از طریق هیدروژناسیون می توان ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ‏روغن ها را تغییر داده و روغن های مایع را به روغن های نیمه جامد و جامد تبدیل کرد و محدوده کاربرد و نگهداری آنها را در صنایع غذایی گسترش داد.

طور مثال توسط هیدروژناسیون می توان روغن‌های جامد هیدروژنه مثل شورتنینگ ها برای تولید محصولاتی مانند مارگارین و مصارف نانوایی و قنادی تولید کرد. همچنین از طریق هیدروژنه کردن روغن ها و کاهش باند های دوگانه میتوان ماندگاری و مقاومت در برابر اکسیداسیون را تا حدود زیادی افزایش داد.

 

رنگبری مجدد

این مرحله نیز جزء مراحل تصفیه روغن خوراکی نیست . توجه کنید که مرحله رنگبری مجدد برای حذف رنگ از روغن نیست بلکه به منظور جدا کردن ذرات نیکل بعد از هیدروژناسیون صورت می گیرد. فرایند در دمای ۸۲ درجه سلسیوس انجام میشود و بدین منظور ۰.۱ تا ۰.۲ درصد خاک رنگبر فعال اضافه میشود و بعضی اوقات در این مرحله برای حذف فلزات از اسید سیتریک یا اسید فسفریک به عنوان مواد چلاته کننده استفاده می شود.

 

بی بوکردن روغن

مرحله چهارم فرایند تصفیه روغن خوراکی، بی بو کردن می باشد. این فرآیند از تصفیه روغن خوراکی اساساً یک فرایند انتقال جرم است که از طریق حرارت دادن روغن دردما‌های بالا و تحت خلاء انجام می شود. در فرآیند بی بو کردن با استفاده از گیرنده های فلزی مانند اسید فسفریک و اسید تارتاریک میتوان مقدار آلاینده های فلزی را کاهش داد. بعد از بی بو کردن، باید روغن را تا دمای ۳۸ تا ۳۹ درجه سلسیوس سرد نمود.

بسته بندی روغن سویا

بعد از اتمام مراحل تصفیه روغن خوراکی، روغن بسته بندی می شود و برای مصارف خوراکی مناسب می گردد.

22 فایده سلامتی روغن سویا عبارتند از :

تقویت سیستم ایمنی بدن
روغن سویا پروتئین گیاهی بالایی دارد که برای سیستم ایمنی بدن انسان بسیار مفید است. مصرف روزانه آن به میزان کافی، پروتئین را در بدن ما حفظ می کند، بنابراین در این شرایط بیمار شدن بدن به این راحتی نیست. پروتئین برای بازسازی سلول بسیار ضروری است. هنگامی که یک سلول به ترمیم شدن نیاز دارد، پروتئین کافی قادر است آن را بسیار سریع ترمیم کند.
بافت ها و اندام های قوی بدن
روغن سویا همچنین حاوی لسیتین است که قادر به افزایش جذب ویتامین محلول در چربی است. جذب سریع این مواد بافت ها و اندام های بدن را قوی نگه می دارد.
تثبیت عملکرد مغز
لسیتین همچنین یکی از مؤلفه های مهم برای مغز است که حاوی فیتوسترول است و به بهبود عملکرد اعصاب مغز و جلوگیری از اسکیزوفرنی کمک می کند.
خواص روغن سویا
 
حفظ سلامتی چشم
همچنین روغن سویا حاوی بیوفلاونوئیدها و ویتامین E می باشد که برای حفظ سلامت چشم مناسب است. روغن سویا از بروز آب مروارید، گلوکوم و کاهش عملکرد شبکیه جلوگیری می کند، به خصوص برای افراد مسن تر از شصت سال.
دندان های محکم
قوی ترین قسمت دندان مینا است که برای حفظ آن به کلسیم و پروتئین بالایی احتیاج است. دندان ها برای جویدن غذا به مینای قوی نیاز دارند. روغن سویا حاوی کلسیم و پروتئین بالایی است که برای تغذیه مینای دندان بسیار مفید است. علاوه بر این، مینای دندان خوب مانع از پوسیده شدن دندان ها می شود.
جلوگیری از کم خونی
اگر به طور مرتب مصرف شود، روغن سویا می تواند از بروز برخی بیماری ها نیز جلوگیری کند. مانند کم خونی که به دلیل کمبود آهن در بدن ایجاد می شود. بیشترین نگرانی گیاهخواران از کم خون بودن است زیرا غذای رژیمی آنها ،آهن کافی را تأمین نمی کند.
حفظ عملکرد و سلامتی قلب
علاوه بر فواید بالا، روغن سویا همچنین به دلیل کربوهیدرات، فیبر، ویتامین E و K، اسید چربی و اسید آمینه لیزین موجود در آن، می تواند سلامت قلب را حفظ کند، همچنین باعث می شود مواد غذایی فرآوری شده از سویا به چربی با اشباع کم و کلسترول تبدیل شوند. هنگامی که افراد به طور مرتب این نوع مواد غذایی را مصرف می کنند، از تصلب شرایین ناشی از بیش از حد کار کردن قلب و تپش آن، جلوگیری می کنند.
فواید روغن سویا
تثبیت فشار خون
هنگامی که قلب به طور صحیح و بدون تلاش بیش از حد کار کند، فشار خون طبیعی حفظ می شود و خون به خوبی به بدن می رسد. فشار خون مناسب همچنین از سکته مغزی جلوگیری می کند و به ما آرامش بیشتری در انجام فعالیت های روزانه می بخشد.
جلوگیری از افت فشار خون
فشار خون مناسب از فشار خون پایین جلوگیری می کند که در برخی موارد زندگی روزمره ما را مختل می کند. زیرا ما نمی توانیم کارهای روزمره را به طور معمول انجام دهیم. فشار خون پایین باعث سرگیجه می شود و برای از بین بردن سردرد باید مدتی به استراحت در بستر بمانیم. با وجود گردش خون خوب در خون که روغن سویا قادر به ایجاد آن می باشد، فشار خون پایین دیگر جایی برای نگرانی ندارد.
جلوگیری از پوکی استخوان
سویا دارای ایزوفلوئیدهای خوبی است که به نام فیتواستروژن شناخته می شود و دارای ویژگی های مشابه استروژن است. استروژن برای حفظ سلامتی و تقویت استخوان ها لازم است. زنان بعد از یائسگی دچار کمبود استروژن خواهند شد که با مصرف مواد غذایی حاوی روغن سویا، به استخوان خود به اندازه کافی استروژن می رسانند و با این کار در پایان می توان از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرد.
کنترل دوران یائسگی
یائسگی برای زنان سخت است زیرا این نشانگر این است که دیگر توانایی باروری ندارند. عوارض جانبی آن کاهش رطوبت پوست و در برخی موارد از بین بردن عزت نفس است زیرا دیگر استروژن وجود ندارد. روغن سویا در دوران انتقال یائسگی به زنان کمک می کند. فیتواستروژن موجود در آن اثرات مشابهی را برای بدن به همراه استروژن می دهد. فیتواستروژن باعث حفظ سلامتی استخوان ها و حفظ رطوبت پوست می شود. از این رو، زنان تا زمان پذیرش کامل آن مرحله از یائسگی، دوره گذار کافی خواهند داشت.
 
کاهش خطر ابتلا به دیابت
به غیر از حفظ عملکرد مغز، لسیتین موجود در روغن سویا می تواند متابولیسم چربی (لیپید) را افزایش دهد. در این حالت، با جایگزین کردن رژیم غذایی دارای کربوهیدرات با سویا در غذاهای ما بسیار مهم است، بنابراین سطح قند خون حفظ می شود و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد، زیرا بیمار مبتلا به این بیماری از مصرف کربوهیدرات زیاد منع می شود.
کاهش کلسترول
لسیتین که قادر به سریعتر کردن متابولیسم چربی در بدن است، به طور موازی باعث کاهش کلسترول در خون ما می شود. چربی به راحتی در خون رقیق شده و جذب می شود بنابراین برای مدت طولانی در خون نامحلول نمی شود.
حفظ سلامت دستگاه گوارش
چربی غیر محلول بیش از اندازه در بدن ما می تواند باعث صاف نبودن دستگاه گوارش ما شود. با داشتن لسیتین کافی از سویا ، چربی سریع رقیق می شود و سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد ، بنابراین ماده سمی که هنوز در بدن ماست به راحتی آزاد می شود.
کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و روده بزرگ
فیتواستروژن موجود در روغن سویا می تواند سطح استروژن را در بدن حفظ کند و از بروز سرطان پستان و روده بزرگ جلوگیری می کند. تحقیقات نشان می دهد که زنان آسیایی در مقایسه با زنان در اروپا از نظر سرطان پستان و روده بزرگ با خطر کمتری مواجه هستند. یکی از عواملی که باعث این مسئله می شود، این است که زنان آسیایی نسبت به زنان اروپایی روغن سویای بیشتری استفاده می کنند. اثر طولانی مدت این مسئله در جلوگیری از سرطان، با مصرف مرتب روغن سویا نشان داده می شود.
منبع طبیعی آنتی اکسیدان
روغن سویا حاوی برخی مواد فعال است که قوی ترین آنها فلاونوئید می باشد. این ماده می تواند رادیکال آزاد موجود در بدن را تضعیف کرده و آن را به شکل کوچکتر تغییر داده و به راحتی از بدن دفع کند.
خواص روغن سویا

خواص روغن سویا برای زیبایی و سلامت پوست و مو

روغن سویا نه تنها برای پیشگیری از برخی بیماری ها و حفظ سلامت اندام های داخلی مناسب است ، بلکه با به ارمغان آوردن سلامتی برای پوست، ناخن و مو باعث بهبود عملکرد ما می شود. در ادامه ی این بخش از سلامت نمناک برخی از فواید زیبایی از سویا آورده شده است.
خاصیت ضد پیری طبیعی برای پوست
مزایای سلامتی روغن سویا چیست؟ روغن سویا قادر است تا سلول های مرده پوست را به سرعت بازسازی کند و باعث پوستی مرطوب تر و نرم تر شود زیرا ویتامین B موجود در سویا از ایجاد لکه های سیاه روی صورت که ناشی از پیری است جلوگیری می کند.
با استفاده از روغن سویا و شیر سویا می توانید ماسکی درست کرده و آن را روی صورت بمالید. اگر به طور مرتب هفته ای دو یا سه بار در هفته روغن سویا یا شیر سویا را روی صورت بمالید، لکه های سیاه از بین می رود و پوست صورت مقاوم تر می شود.
خاصیت مرطوب کننده
کمپلکس ویتامین B موجود در روغن سویا قادر به کنترل کم آبی بدن است که باعث مرطوب شدن و درخشندگی پوست می شود. روش استفاده تقریبا یکسان است، می توانید روغن سویا یا شیر سویا را به کل بدن بمالید. با انجام این کار به طور مرتب هفته ای دو یا سه بار، پوست شما مرطوب و سالم خواهد بود.
روغن سویا برای مو
حفظ سلامت ناخن ها
مصرف سویا به طور مرتب به مدت 6 ماه می تواند ناخن را محکم تر و درخشان تر کند تا به راحتی خشک نشود. ناخن های شکسته برای به خانم ها مناسب نیستند.
حفظ سلامتی موها
همانند ناخن، استفاده از روغن سویا بر روی مو باعث درخشش و براق شدن موها می شود و بدین ترتیب موها به راحتی شکسته نمی شوند. علاوه بر آن مو از نظر حجم نیز رشد خوبی خواهد داشت. می توان با استفاده از شیر سویا روی موها و پوست سر این کار را انجام داد، این ماده تقریباً یک ساعت باید روی سر بماند و سپس موها را تمیز بشوئید. باقی ماندن بیش از حد شامپو روی موها ، باعث ایجاد خراش در سطح پوست می شود بنابرای خیلی سریع باید موها را شستشو دهید. این ماسک را به طور مرتب به مدت دو بار در هفته روی موها قرار دهید تا موهایی درخشان، براق و سالم شوند.
کمک به تنظیم وزن
از آنجا که روغن سویا دارای مقادیر بالاتری از اسیدهای چرب و غیر اشباع شده نسبت به چربی های اشباع است، به همراه نشاسته گیاهی و فیتوشیمیایی ها، جایگزین کردن آن با کره یا روغن پخت و پز تصفیه شده ، گزینه ای سالم تر است.
افزایش قدرت حافظه و مقابله با آلزایمر
روغن سویا دارای مقادیر زیادی ویتامین K و اسیدهای چرب اشباع نشده "خوب" مانند اسیدهای لینولنیک و لینولئیک است که اسیدهای امگا 3 مانند DHA و EPA و اسیدهای چرب امگا 6 را تشکیل می دهند.
روغن سویا برای صورت

 تولیدکنندگان روغن سویا

  • ایالت متحده آمریکا
  • برزیل
  • آرژانتین
  • چین
  • هند
  • پاراگوئه
  • کانادا
  • روسیه
  • اوکراین
  • اوروگوئه

اثرات جانبی و عوارض استفاده از روغن سویا

روغن سویا حاوی نسبت بالایی از چربی های امگا 6 است.

چربی های امگا 6 و چربی های امگا 3 هر دو برای بدن مورد نیاز است.

اما مصرف غذاهای غنی از چربی های امگا 6 نسبت به چربی های امگا 3 در سبد خانوار ها بیشتر است.

مانع عملکرد تیروئید
روغن سویا و محصولات سویا اثرات ضد تیروئیدی را در افراد کمبود ید نشان داده اند.
هنگامی که بیماران هیپوتیروئیدی محصولات سویا را مصرف می کنند، ایزوفلاون ها مانع از جذب مکمل های مصنوعی تیروئید می شوند و یک پاسخ منفی کاذب به درمان نشان می دهند.
می توانید میزان مصرف روغن سویا را کاهش داده و یا از رژیم غذایی متعادل تحت نظارت پزشکی پیروی کنید تا از پیامدهای مرتبط خودداری کنید.
باعث چاقی و دیابت
اشکال در این مورد، اسیدهای چرب اشباع نشده و اشباع شده است. پس از تجزیه آنها، این مشتقات اسید چرب در اندام های مختلف بدن از جمله کبد و کلیه جمع می شوند و وزن آنها افزایش می یابد و منجر به التهاب و در نهایت دیابت می شود. همچنین به دلیل محتوای اسیدهای چرب اشباع شده، این روغن باعث ایجاد چربی مضاعف در بافت های چربی بدن و در نتیجه چاقی می شود.
آلرژی در نوزادان
کودکان وابسته به شیر مادر به دلیل ترکیب فیتوشیمیایی پیچیده موجود در روغن سویا معمولاً به مشتقات سویا حساسیت دارند.
این کودکان وقتی که با محصولات شیر فرآوری شده تغذیه می شوند، اگر حتی مشتقات سویا را به صورت پودری اضافه کنید، بثورات شدید، حالت تهوع و تب ایجاد می شود.

نقطه دود بالا

نقطه دود روغن دمایی است که در آن چربی ها شروع به تجزیه و اکسید شدن می کنند.

رسیدن به این دما منجر به تشکیل ترکیبات مضر و بیماری زا به نام رادیکال های آزاد می شود.

این رادیکال ها می توانند باعث شکست های اکسیداتیو در بدن شوند.

روغن سویا نقطه دود نسبتاً بالایی در حدود 450 درجه فارنهایت (230 درجه سانتیگراد) دارد.

این در حالی است که روغن زیتون تصفیه نشده دارای نقطه دود حدود 375 درجه فارنهایت (191 درجه سانتیگراد) است.

همچنین روغن کانولا دارای نقطه دود 428–450 درجه فارنهایت (220–230 درجه سانتیگراد) است.

این امر باعث می شود روغن سویا گزینه مناسبی برای روش های پخت با حرارت بالا باشد.

زیرا می تواند دمای بالا را بدون ایجاد ترکیبات مضر تحمل کند.

روش های پخت با حرارت بالا مانند بو دادن ، دم دادن ، سرخ کردن و تفت دادن می‌باشد.