https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F.png

اورینگ چیست؟ آشنایی 100% و معرفی کامل انواع اورینگ ها

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%86%D8%B3%D9%88%D8%B2-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%84%D8%A7%D8%B3%D8%AA%DB%8C%DA%A9%DB%8C.png

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AA%D9%88%D9%86.png

 

با مطالعه این بخش شما مطلع میشوید از شناخت کلی از انواع مدل اورینگ ها، انواع جنس اورینگ ها، انواع سایز اورینگ ها و انواع رنگ اورینگ ها و انواع مارک اورینگ ها و در کل از خاصیت این قطعات پر مصرف ها و همچنین به معرفی برخی از مدل ها نیز اشاره میشود.

 

اورینگ چیست؟ تعریف اورینگ

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/Screen-Shot-2018-01-30-at-6.41.27-PM.png

مفتول ساده گرد یا چهارضلعی یا چند ضلعی میباشد که در شکلهای مختلف اغلب به صورت حلقوی (گرد) و بعضا مربعی و بعضا به صورت مفتول باز متری میباشد و در اکثر مواقع از جنس لاستیکی تولید و ارائه میشود که صرفاً برای آب بندی و جلوگیری از نشت یا فرار ناخواسته گازها و مایعات، بین دو جزء از اشیاء به کار می روند؛

به همین منظور نمیتوان گفت که همه مدل ها در مشابه واشرها هستند چون واشرآلات مدل متری ندارند همچنین در بعضی مواقع مدلهای فلزی حلقوی آن نیز به عنوان حلقه آویز دیده میشود که به صورت قالبی و یا جوش خوردن تولید میشوند.

با این اوصاف اغلب اورینگها را به عنوان آب بندی مورد استفاده قرار میدهند که از جنس لاستیک و نرم میباشد و نحوه کارکرد آن با فشار بر روی آن در محل نصبش ایجاد میشود به نحوی که این فشردگی منجر به صفرشدن نشتی مایعات و گاز‌ها و همچنین یک آب ‌بندی موثر می‌گردد.

 

ویژگیهای اورینگ

ویژگیها و خاصیت های آن ها را میتوان از موارد زیر متوجه شد.

شکل و یا مدل های اورینگ

آلیاژ یا جنس های اورینگ

ابعاد یا اندازه های اورینگ

مارک های اورینگ

رنگ های اورینگ

روکش های اورینگ (گالوانیزاسیون) یا همان آبکاری

میزان سختی نیز در مدل های نوع نرم و غیر فلزی آن نیز مهم میباشد.

سه ردیف نخست از مهمترین ویژگی های آنها میباشد که سختی و کاربرد این قطعات را مشخص مینمایید.

اورینگ به انگلیسی

در زبان انگلیسی به سه شکل (O ring)  (O-ring), (Oring),نوشته میشود و به فارسی ارینگ / اُرینگ تلفظ میشود.

از نام های دیگر به درز بند و آب بند و رینگ نیز میتوان اشاره کرد.

با افزودن مدل و آلیاژ و یا دیگر مشخصه ها به کلمه اصلی آن در انگلیسی از دیگر مدلهای آن نیز میتوان معرفی نمود.

اورینگ های متری (Meter Oring) و یا اورینگ های گرد / حلقوی (Round Oring)

از لحاظ جنس ارینگ

اورینگ های پلاستیکی  (Plastic Oring)

اورینگ های لاستیکی (Rubber Oring)

اورینگ های سیلیکونی (Silicon Oring)

اورینگ های فلزی (Metal Oring)

اورینگ های استیل (Steel Oring)  (Stainless Steel Oring)

اورینگ های آهنی (Iron Oring)

اورینگ های فولادی (Alloy Steel Oring)

اورینگ های برنجی (Brass Oring)

اورینگ های مسی (Copper Oring)

اورینگ های آلومینیومی (Aluminium Oring)

 

معرفی انواع مدل اورینگ

ارینگ ها را میتوان به وسیله اکستروژن، قالب گیری تزریقی، قالب گیری فشار و یا قالب بندی انتقالی و یا دیگر موارد تولید نمود. تنوع مدل در آنها فراوانی بالایی دارد و شکلهای مختلف دارند به همین دلیل در یک مقاله نمیتوان این مبحث را به طور کامل جمع بندی نمود همچنین توضیح آنها به صورت تک تک در این صفحه امکان پذیر نمیباشد با این شرایط در این صفحه به موارد کلی و مدلهای اورینگ های مصرفی بیشتر پرداخته میشود.

 

تقسیم بندی مدل درزبند ها دارای روش های متفاوتی است. اورینگهای پلیمری و اورینگهای فلزی هر یک دسته بندی جداگانه ای دارند. در اینجا به معرفی نام چند نمونه ارینگ میپردازیم که بیشتر دیده میشوند.

اورینگ ساده / اورینگ معمولی / اورینگ حلقه ای / اورینگ گرد

اورینگ مربعی / اورینگ مستطیلی

اورینگ طولی / اورینگ مفتولی / اورینگ نواری

اورینگ لبه دار

اورینگ پرسی / اورینگ جوشی

اورینگ تخت

واشر اورینگ

اورینگ اسفنجی

و بسیاری از مدل دیگر که در دیگر مقالات اُرینگ کاملا به هر یک از آنها اشاره شده است.

¦

معرفی انواع آلیاژ اورینگ

جنس ارینگ آب بندی بسیار مهم میباشد. جنس درزبند بر اساس کاربردشان از مواد مختلف تشکیل میشود و هر کدام از این جنس ها نیز بر اساس کارایی از آلیاژهای مختلف در گروه خود تقسیم میشوند.

جنس نیز به مانند مدلهای آن از تنوع بالایی برخوردار است که در این قسمت به برخی از آلیاژهای پرمصرف آنها پرداخته میشود. جنسهای انواع آن ها بر اساس شرایط و موقعیت محیطی نصب انتخاب و تولید میشود برای مثال از پر مصرفترین آلیاژها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.

ارینگ لاستیکی / ارینگ پلاستیکی /  ارینگ استنلس استیل / ارینگ استیل / ارینگ مسی / ارینگ برنجی / ارینگ فولادی / ارینگ آهنی / ارینگ آلومینیومی / ارینگ فیبری /

جنس های دیگری نیز هستند که برای مصارف خاص در تولید انواع ارینگ ها استفاده میشود که در مقاله های دیگری به آنها به طور کامل اشاره میشود. در اینجا اشاره ای به آنها میشود.

ارینگ وایتون / ارینگ Viton / ارینگ وایتون ضد سایش

ارینگ نیتریل

ارینگ حرارتی / ارینگ حرارت بالا / ارینگ ضد حرارت / ارینگ مقاوم به حرارت / ارینگ دما بالا

ارینگ نسوز سیلیکون / ارینگ نسوز

ارینگ ژله ای / ارینگ ضربه گیر / ارینگ فشار بالا

ارینگ ضد اسید / ارینگ ضد قلیا / ارینگ ضد روغن

ارینگ پلی یورتان

ارینگ سیلیکون

ارینگ ان بی آر / ارینگ nbr

ارینگ اس بی آر / ارینگ sbr

در بعضی از پروژه ها ما مجبور به استفاده از متریال های خاص هستیم و در بعضی از پروژه ها ما می‌توانیم طیف وسیعی از متریال ها را آزادانه انتخاب و استفاده کنیم.

 

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%86%D8%B3%D9%88%D8%B2-%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D9%84%D8%A7%D8%B3%D8%AA%DB%8C%DA%A9%DB%8C.png

 ¦

عملکرد اورینگ

همانطور که پیش تر گفتیم، اورینگ یک آب بند به حساب می اید اما این قطعه ساده چگونه این کار را انجام می دهد؟

اندازه اورینگ برای استفاده در یک قطعه بایستی به درستی محاسبه گردد و پس از آن با قرارگیری بین شیار دو قطعه و فشاری که دو قطعه از دو طرف ایجاد می کنند، مانع خروج مایعات و گاز می گردد.

عملکرد اورینگ ها در دوحالت استاتیک و دینامیک قابل بررسی است. در شرح تفاوت این دو عملکرد می توان گفت اورینگ استاتیک برای تماس با دو یا چند سطح طراحی شده است که نسبت به یکدیگر حرکت نمی کنند، در حالی که اورینگ دینامیک به آب بندی بین قطعات متحرک می پردازد.

به طور کلی اورینگ های ساکن از مواد مقاوم و سخت تری نسبت به معادل های دینامیکی آن ها ساخته می شوند؛ همچنین مهم است که اجزای به هم پیوسته در یک محیط پویا(دینامیک) با دقت بیشتری طراحی و ساخته شوند، به طوری که شکاف نداشته باشند؛ در مقابل، این مسئله کمتر باعث نگرانی در طراحی اورینگ ها برای کاربردهای ساکن می شود ، چراکه تنها نیروی تنش، معمولاً فشرده سازی است (که اورینگ ها در آن نسبتاً مقاوم هستند).

از دیگر تفاوت های استفاده اورینگ برای مصارف استاتیکی و دینامیکی، میزان روغن کاری، نحوه نگهداری و تعدد تعویض می باشد که  در طراحی دینامیکی نسبت به نسخه های ثابت(استاتیکی)  مورد توجه بیشتری قرار دارد.

انواع مختلف حرکات دینامیکی – به عنوان مثال چرخشی، رفت و برگشتی و نوسانی – ایجاب می کند که این اورینگ ها با کیفیت مواد ممتنوع تری تولید شوند تا در حد مطلوب مورد استفاده قرار گیرند.

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/2what-is-oring-rubbersia-v3.jpg

¦

محاسبه ضخامت اورینگ در حالت داینامیک

باتوجه به تصویر شماره  3.2 محاسبه ضخامت درست اورینگ درحالت داینامیک براساس دو فرمول زیر می‌باشد.

فرمول اول محاسبه بیشترین ضخامت اورینگ و فرمول دوم محاسبه کمترین ضخامت آن می‌باشد.

ضخامت اورینگ

¦

فرمول اول: محاسبه بیشترین ضخامت اورینگ

ضخامت اورینگ

¦

فرمول دوم: محاسبه کمترین ضخامت اورینگ

ضخامت اورینگ

محاسبه ضخامت اورینگ در حالت استاتیک

برای محاسبه ضخامت اورینگ (حداقل و حداکثر) درحالت استایتک (فشردگی محوری)، عمق گلند را محاسبه کرده و در حداکثر و یا حداقل میزان فشردگی اورینگ ضرب گردد.

به یاد داشته باشید که عدد یک را بمیزان فشردگی اضافه کنید. مثلا میزان فشردگی 30 درصد را باید بصورت عدد 1.3 لحاظ گردد.

مثال : اگر عمق گلند 2 میلیمتر باشد با میزان فشردگی 30%

ضخامت اورینگ

تذکر : طراحی اورینگ حالت استاتیک می تواند سایز و جنس های بیشتری را در اختیار شما قرار دهد. درحالیکه طراحی اورینگ در حالت داینامیک محدودیت بیشتری دارد (سخت تر است)

¦

نکات طراحی اورینگ

قطر

قطر داخلی اورینگ با جهت فشار وارده با آن محاسبه می گردد.

اگر این فشار به سمت قطر داخلی باشد (مطابق تصویر 4.2) در نتیجه اورینگ باید بر اساس قطر داخلی (نزدیک به قطر داخلی گرو (groove) طراحی گردد و اگر فشار به سمت قطر خارجی باشد (مطابق تصویر 4.1) در نتیجه اورینگ باید بر اساس قطر خارجی گرو (groove)  طراحی گردد.

قطر اورینگ

تذکر : در هنگام طراحی مد نظر داشته باشید که حداکثر حجم اورینگ نباید بیشتر از حداقل حجم گلند باشد.

¦

خط قالب

وقتی اورینگ از قالب بیرون آورده می شود، یک میزانی از پلیمر در مرز قالب بالایی و پایینی روی قطر داخلی و خارجی اورینگ باقی می ماند. بسیاری از شرکت های خوب تولید کننده این بخش زاید بسیار ریز را به کمک روش های پولیش کردن خارج می کنند اما بر اساس استاندارد این اندازه می تواند مطابق شکل زیر باشد. در بسیاری از موارد، پولیش کردن برای جنس وایتون اجباری می باشد.

خط قالب اورینگ چیست

 ¦

معرفی انواع اندازه اورینگ

اندازه ارینگ ها بنا به کاربرد و محل نصب گوناگون میباشند، اندازه های مختلف حلقه ها یا نوارهای متری بر حسب کاربردهایی که دارند تولید و ارائه بازار میشوند اگر ابعاد رینگها را به طور خلاصه بخواهیم شرح دهیم میتوانیم بگوییم که شامل ارینگ های کوچک، ارینگ های متوسط، ارینگ های بزرگ میشود. ارینگ های خیلی کوچک و ارینگ های خیلی بزرگ هم میتوان به آن اضافه نمود. البته برخی مواقع از ارتفاع حلقه ها یا نوارهای متری نیز استفاده میشود مثلا مدل بلند و کوتاه که نمونه ای دیگر از مشخصه های ابعاد این فرآورده میباشد.

در مورد لیست سایزهای این قطعات در قسمت لیست محصولات مطالب و تصاویری ارائه میشود.

در نمونه های این قطعه صنعتی در مشخصه هایی از اندازه گیری باید به انواع قطر ارینگ ها، انواع طول ارینگ ها، انواع عرض ارینگ ها، انواع ارتفاع ارینگ ها، انواع ضخامت ارینگ ها توجه داشت و میتوان اندازه ها را به میلیمتر و یا اینچ حساب نمود که به اصطلاح به آنها ارینگ های میلیمتری و ارینگ های اینچی گفته میشود. در بیشتر موارد اندازه ها را به میلیمتر میگیرند و استفاده میکنند.

لازم به ذکر است در حالت کلی قطعات با ضخامت کم، اصطکاک کمتری با محیط اطراف ایجاد می‌کند یعنی با کم‌شدن ضخامت آن باعث کاهش اصطکاک خواهد شد.

نکاتی در مورد اندازه ها:

¦

قطر داخلی رینگ (Inside Diameter)

برای فراهم کردن یک آب بندی موثر قطر داخلی ارینگ (ID) باید کوچکتر ازگروو (Groove) پیستون باشد. در نتیجه این مقدار کشش کم برای جایگذاری در گروو (Groove) باعث میشود که به درستی در جایگاه خود بنشیند.

ضخامت رینگ (Cross Section)

زمانی که ضخامت را محاسبه می نمایید، سایز گلند (Gland) را مد نظر داشته باشید که مناسب باشد تا میزان مورد نیاز فشردگی لحاظ گردد و بهترین آب بندی انجام شود. در هر گلند و در حالت معمولی یک فاصله بسیار کم بین دو سطح وجود دارد که به آن فاصله مجاز قطری (Diametrical clearance) گفته می شود. در نتیجه بسیار مهم است که ضخامت درز بند بزرگتر از ارتفاع گلند (Gland) باشد. در نتیجه فشردگی آن باعث آب بندی خواهد شد.

¦

نحوه اندازه گیری اورینگ ها

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/abaad_oring-930x1024.jpg

محاسبه سایز اُرینگ ها بر اساس محل نصب و مدل اُرینگ متفاوت میباشد. ابزار استاندارد جهت اندازه گیری اُرینگ ها، کولیس و در صورت موجود نبودن به ناچار خطکش میباشد. کولیس ها دقیق تر از خطکش میتوانند اندازه به ما بدهند و بعضی اوقات که اندازه بسیار مهم میباشد یا اورینگ ریز میباشد حتما باید از کولیس استفاده شود. سایز های اُرینگ ها عموما از زیر یک سانتیمتر شروع میشود و بنا به موضوع مصرف آن به اندازه های بالاتر نیز میرسد.

انواع سایز اورینگ عموما به چند قسمت سایزهای اُرینگ مصرفی، اُرینگ ساختمانی، اُرینگ صنعتی اُرینگ های خاص تقسیم میشود،مدل های مصرفی که از نامشان مشخص است مصرف بالایی دارد و در بازار فروش اورینگ موجود میباشد و ارینگهای صنعتی که در بخش صنعت مورد استفاده قرار میگیرد که عموما از لحاظ اندازه از نمونه های اورینگ مصرفی بزرگتر هستند سایزهای خاص خود را دارا میباشند. و مدل های خاص که بر اساس مصرف مصرف کننده اُرینگ به تولید کننده اُرینگ سفارش داده میشود.

در نحوه اندازه گیری اندازه اُرینگ به چند نکته باید توجه نمود، تا انتخابی اصولی و کارآمد برای نصب انجام شود که شامل ابعاد مختلف محل نصب و ابعاد مختلف مدلهای مورد استفاده در آن میباشد. باید فضای اختصاصی برای نصب اُرینگ در محل مورد نظر وجود داشته باشد به علت مهم بودن این قسمت در مقاله ای دیگر نحوه انتخاب اندازه اُرینگ ها توضیح داده شده است که در صورت نیاز به آن مراجعه کنید. در آن مقاله نحوه اندازه گیری مدلهای مختلف حلقوی و مدل اُرینگ های ریسمانی کاملا ارائه شده است.

انتخاب مناسب اندازه و جنس آنها مخصوصا استاندارد های اورینگ ها برای جلوگیری از خرابی در اتصالات و سازه ها بسیار مهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ابعاد و اندازه ها میتوانید از بخش مقالات در قسمت اطلاعات وب سایت استفاده نمایید و یا در قسمت لیست محصولات در بخش امکانات لیست سایزهای انواع اُرینگها را مشاهده نمایید.

پس به این نتیجه میرسیم که برای نصب درزبند ها اول باید مدل آن مشخص شود تا نحوه نصب مشخص شود زیرا هر کدام به نحو مشخصی نصب و اجرا میشوند.

انتخاب اندازه مناسب بخش مهمی میباشد که هم اتصال مناسبی ایجاد شود و هم ایمنی و استاندارد نصب رعایت شود.

 ¦

معرفی انواع مارک اورینگ

شکل های موجود در بازار اغلب بدون مارک ارائه میشوند. همچنین نوع مارک اُرینگ وارداتی و یا اُرینگ خارجی در بازار کمتر دیده میشوند که از بهترین مارک های آن مدل های اروپایی و آمریکایی میباشند، البته چینی و تایوانی که اُرینگ ناک (nak) یکی از آنها میباشد، هم در بازار موجود میباشد که کمتر از دیگر مارک ها هستند.

از دیگر مارک های معروف خارجی (Must include), (Parker-Hannifin), (Sealing Devices Inc), (Lamons), (Bal Seal Engineering)  میباشند.

از اورینگ های ایرانی هم میتوان در بازار مشاهده نمود که برخی اورینگ باکیفیت و برخی نامرغوب هستند.

مصرف کنندگان آنها میتوانند بر حسب مصرف خود از بین مارک تولید کنندگان ارینگ ها که فراوان میباشد انتخاب خود را انجام دهند.

¦

معرفی انواع رنگ اورینگ

رنگ اُرینگ های پلیمری (لاستیکها) نقش اساسی در کاربردشان ندارند اما روکش یا پوشش حلقه های فلزی رینگی در برخی موارد مهم میباشد. از پر مصرف ترین رنگها میتوان موارد زیر را نام برد:

اورینگ رنگی در رنگهای گوناگونی موجود میباشند.

در بخش پلاستیکی

اُرینگ سفید / اُرینگ سفید شفاف و یا سفید استخوانی

اُرینگ قرمز / اُرینگ قرمز شفاف و یا کدر

اُرینگ طوسی / اُرینگ نقره ای

اُرینگ زرد یا نارنجی / اُرینگ طلایی

اُرینگ مشکی یا اُرینگ سیاه

اُرینگ آبی

اُرینگ سبز

در بخش فلزی

واشر حلقه کروم / واشر حلقه کروم نیکل / واشر حلقه براق و کروم طلایی

و دیگر رنگها که کمتر به چشم میخورد.

 

  • NR & SBR = با کشش و مقاومت پارگی بالا
  • NBR نیتریل = مقاوم در برابر سایش و روغن های معدنی و گریس ها و حرارت
  • HNBR  = مقاومت سایشی و فشار بالا و مقاوم در برابر انواع مواد هیدروکربوری و روغن ها
  • وایتون =  مقاومت فیزیکی و حرارت بالا در برابر فشار و روغن ها ، اسیدها ، بنزین ، آب کلردار
  • کالرز = مقاومت شیمیایی عالی در برابر هر نوع ماده شیمیایی ، اسید با تحمل حرارت تا 400 درجه
  • EPDM  = مقاومت در برابر اوزون ، آب و اسیدها و آب شور دریا
  • سیلیکون = مقاومت حرارتی و الکتریکی بالا و رنگ پذیری خوب و مناسب برای مصارف بهداشتی ، پزشکی و غذایی و هوای 200 تا 300 درجه فارنهایت
  • فلوروسیلیکون = مقاومت حرارتی و برودت بالا و مقاوم در برابر بنزین
  • ACM & AEM = مقاوم در برابر حرارت و روغن های داغ
  • هایپالون و کلروپن = مقاوم در برابر انواع گازها

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/1Differe.jpg

 ¦

کاربرد اورینگ ها | مصارف مختلف

آببندی اصولی و به کار بردن اُرینگ نیاز به نصب مکانیکی صحیح دارد که بتواند تغییر شکل و دفرمگی را پیش بینی کند. فشار مکانیکی وارده بر سطوح واشرهای آب بندی یا واشرهای درز بندی که با سیال در تماس است محاسبه می شود. تا زمانیکه فشار سیال از فشار محل اتصال آن بیشتر نشود عمل آببندی به خوبی صورت میپذیرد. فشار سیال به صورت یک نواخت بر روی سطح درزبندی که غیر قابل فشرده شدن است منتقل می شود و فشار سطح هم زمان با فشار فزاینده بالا می رود.

با این حساب واشرآلات آب بندی تا زمانی که از لحاظ مکانیکی درست نصب نشده باشد به خوبی آببندی را انجام نمی دهد. عمده ترین دلیل عدم آببندی خوب اورینگ های آببندی بیرون آمدگی قسمت های جفت شده می باشد. درزگیر برای ایجاد یک نقطه تماس بین اُرینگ و سطوح آببندی طراحی شده است و این مسئله فشار موضعی زیادی را باعث می شود.

حلقه های غیر لاستیکی که اغلب فلزی هستند نیز برای مصارف خاصی مانند حلقه های آویز و اتصال به کار میروند.

با ذکر این مثال که کاربرد ارینگ در ارتودنسی با کاربرد ارینگ وایتون بسیار متفاوت میباشد از این موضوع متوجه میشویم که کاربردهای فراوانی این قطعه دارد.

آن ها در صنایع و مشاغل و  موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند به طور مثال میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

ساختمانی، اُرینگ لوله و اتصالات، اُرینگ تاسیسات (اُرینگ شیرآلات / اُرینگ سرویس بهداشتی / اُرینگ پمپ ها / اُرینگ پکیج / اُرینگ علمک)، لوازم الکتریکی و برقی (اُرینگ قهوه ساز / اُرینگ گاز / اُرینگ شیر پیک نیک)، مخابراتی (اُرینگ بوش)، بشکه های روغنی، صنایع پزشکی (اُرینگ دندان، اُرینگ ارتودنسی / اُرینگ ایمپلنت)، خودرویی (اُرینگ استپر / اُرینگ سوزن انژکتور / اُرینگ کولر / اُرینگ گیربکس / اُرینگ شمع / اُرینگ فیلتر روغن / اُرینگ پمپ بنزین)، و موارد مختلف دیگر .......

بیشترین مصرف این قطعات در خودرو، لوازم خانگی، کارخانجات سیمان، کارخانجات تولید مواد شیمیایی ،انواع ماشین آلات صنعتی دیده میشود.

در نمونه های غیر فلزی برای یک آب بندی استاندارد، انتخاب درست الزامی میباشد. باید فاکتورهای سایز، فشردگی، کشیدگی، دما، فشار، نوع ماده شیمیایی و اصطکاک را مورد توجه داشته باشیم. تمام موارد باید هنگام طراحی مد نظر قرار گیرد.

¦

جنس و نوع اورینگ

در ادامه سعی داریم تا مواد و انواع مختلف اورینگ را معرفی کنیم. به دلیل این‌که اورینگ‌های مختلف با مواد مختلفی در بازار موجود هستند، انتخاب نوع مناسب اورینگ اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل، در جدول زیر، جنس اورینگ‌ها و همچنین موارد استفاده از آن‌ها بیان شده است.

https://s5.uupload.ir/files/cafea/aks%20vblog%20group%20oil/1Annotation%202022-12-28%20202152.jpg

¦

تفاوت بین آب بندی حلقه اورینگ استاتیک و دینامیک چیست ؟

طراحی آب بندی حلقه اورینگ استاتیک و پویا به چند روش اساسی متفاوت است. یک حلقه O استاتیک ، هر حلقه اورینگی است که برای تماس با دو یا چند سطح طراحی شده است که نسبت به یکدیگر حرکت نمی کنند ، در حالی که یک حلقه O دینامیک به تشکیل یک آب بند بین قطعات متحرک کمک می کند. در کل ، اورینگ های ساکن از مواد مقاوم و سخت گیر کمتری نسبت به مدل های دینامیکی آنها ایجاد می شوند. همچنین مهم است که اجزایی که در یک محیط پویا به هم متصل می شوند با دقت طراحی و به پایان برسند ، به گونه ای که آنها را از بین نبرند ، برش نخورند و در نهایت حلقه اورینگ قرار گرفته در بین آنها را از بین نبرند. این نگرانی برای حلقه های اورینگ که دربرنامه های استاتیک مورد استفاده قرار می گیرند کمتر است ، زیرا تنها نیروی تنشی که تحت فشار قرار می گیرند معمولا فشرده سازی است ( که در آن نسبتا مقاوم هستند ).

در حالی که تمام اورینگ ها برای انجام کار در سطوح مطلوب به درجاتی از روغنکاری نیاز دارند ، اورینگ های دینامیکی نسبت به مدل های ساکن نیاز به روغن کاری سنگین تر و مکرر ( و همچنین بررسی ، نگهداری و تعویض منظم تر ) دارند. انواع مختلف حرکات دینامیکی – به عنوان مثال چرخشی ، رفت و برگشتی و نوسانی – ایجاب می کند که اورینگ ها با کیفیت مواد مختلف تولید شوند تا در حد مطلوب کار کنند.

روند ساخت حلقه های اورینگ نسبتا ساده است و مشخصات هرگونه طراحی و تولید حلقه o به طور کلی کیفیت مورد نیاز ، کمیت ، محیط کاربردی ، مقرون به صرفه بودن ، سازگاری شیمیایی و فشار ، طول عمر و روغنکاری را در نظر می گیرد. ساخت حلقه O معمولا به روش هایی مانند فشرده سازی ، قالب گیری انتقال یا تزریق ، ماشینکاری یا انفصال متکی است. موادی با کارایی بالا در تولید اورینگ ها به کار می روند ، از نیتریل و لاستیک سیلیکون گرفته تا فلوروکربن ها ، فلزات و غیره. علاوه بر حلقه های اورینگ استاندارد به شکل توروس ( هروی ) که در سراسر جهان شناخته شده هستند ، آنها در اشکال دیگر ( برش مربع ، شکل X ، حلقه های چهارگانه و غیره ) برای کاربردهای خاص تر در صورت لزوم تولید می شوند.

¦

مزایای اورینگ ها

نصب آسان و سریع بیشتر مدل ها.

هزینه های مناسب و صرفه جویی در زمان برای انجام اتصالات.

طول عمر بالای قطعه استاندارد.

کشش و مقاومت پارگی بالا.

رنگ پذیری خوب و قابل استفاده در مصارف بهداشتی، پزشکی و غذایی.

اتصال استاندارد و یا کمک به یک اتصال مناسب و ایمن.

استقامت مناسب و تحمل بار و فشار بالا.

مقاوم در برابر انواع گازها.

مقاوم در برابر سایش و روغن های معدنی و گریس ها و حرارت.

سبک بودن وزن نمونه های پلاستیکی.

جلوگیری از آسیب رساندن به محل نصب.

مقاومت در برابر  محیط های نامناسب مانند اوزون، آب و اسیدها و آب شور دریا، روغن های داغ، بنزین و نفت

مقاومت الکتریکی بالا.

در مورد اصول نگهداری اُرینگ (اصول نگهداری در انبار) در مقاله ای جداگانه به شما آموزش داده ایم.

¦

نحوه نصب اورینگ

با توجه به مدلهای متفاوتی که دارند روشهای نصب مدل های حلقه ای و متری نیز متفاوت میباشد بنابر این باید نصبت به مدل و محل نصبشان با رعایت اصول استاندارد نصب انجام شود برای این موضوع میتوانید به مقالات روش نصب انواع اُرینگ ها در وب سایت مراجعه نمایید که به مرور انواع مختلف آن در وب سایت مجموعه ارائه و باگذاری میشود.

ولی کلیات نصب انواع ها به شرح زیر میباشد:

01 محل نصب را شناسایی و اندازه میگیریم.

02 قسمت مورد نظر را تمیز میکنیم.

02 کاملا و با دقت بالا آن را در مکان مد نظر چفت میکنیم.

03 در بعضی از مواقع در صورت نیاز مواد مورد نظر (چسب یا روغن) را اطراف شان استفاده میکنیم.

روغن زدن به سطح آن می تواند به جلوگیری از خوردگی، جلوگیری از گاز گرفتگی هنگام نصب، جلوگیری از پیچش و بسیاری از موارد دیگر از جمله سرعت نصب نیز کمک کند. از دیگر فواید روغن زدن به اُرینگ این است که روغن همانند یک سطح محافظ کمک می کند اکسیژن و ازن کمتر به سطح آن برخورد کند و باعث طول عمر اُرینگ ها می گردد.

در وصل کردن باید به این موارد دقت نمود.

ترک نداشتن / سلامت کامل سایز و جنس / جاگیری کامل و مناسب در محل نصب جهت آب بندی

در تشخیص جنس با کیفیت و نسوز از اُرینگ های معمولی مقدار اندکی آن را می کشیم اگر شکل اورینگ به حالت اولیه برگشت و شکل ظاهری خود را از دست نداد جنس آن اصل می باشد.

ولی نمونه های معمولی را اگر مقدار کمی بکشیم شاهد سوراخ هایی در روی آن خواهیم شد و حالت اولیه خود را از دست می دهد. مدل های با کیفیت در طول مدت مصرفش در شرایط کاری با مایعات مختلف و گازوئیل ها و روغن ها کیفیت خود را از دست نمی دهد و نرمی و حالت خاص اولیه خود را دارند ولی مدل های معمولی در مدت کوتاهی خشک شده و حالت شکننده به خود میگیرد.